Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny gång- och cykelväg i Kaggeboda med kommunens bidrag

9 juli 2021

Satsningen på nya gång- och cykelvägar genom anläggningsbidrag från kommunen har nu gett ännu ett resultat. Under fredagen invigdes en gång- och cykelväg genom Kaggeboda , som på initiativ av Kaggeboda byalag skapar en sträcka i det natursköna området som ger säkrare motion och transport för boende, sommargäster och besökare i området.

Kaggeboda byalags ordförande Christer Persson samt bandklippande Agnes Lindqvist Sundborg och teknik- och klimatnämndens ordförande Tommy Lundqvist.

Norrtälje kommun skapade 2018 ett anläggningsbidrag med totalt 26 miljoner kronor för åren 2018 – 2021 för enskilda väghållare och föreningar att söka för att öka takten på cykelvägnätsutbyggnaden på landsbygden i kommunen. Syftet är att skapa en levande landsbygd och möjliggöra för ett hållbart resande, då det på många ställen saknas säkra och attraktiva cykelvägar för att ta sig fram i kommunen.

Nu har sträckan genom Kaggeboda invigts med en ny gång- och cykelväg på initiativ av Kaggeboda byalag. Vägen är en av tio stycken planerade eller genomförda gång- och cykelvägar runt om i kommunen som skapas tack vare kommunens satsning på anläggningsbidrag, som syftar till att ta fram bra och säkra transportvägar för motion och pendling med cykel i Roslagen.

– Det är ett mycket bra initiativ av det lokala byalaget, som ger möjlighet att säkrare och bättre kunna röra sig i de vackra områden där befolkningen också ökar. Det är ju en satsning för både hälsan och miljön, då det blir enklare att ta sig fram på cykel en del eller hela delen av resvägen. Vi ser gärna att fler ansökningar kommer in från hela kommunområdet, säger teknik- och klimatnämndens ordförande Tommy Lundqvist.

Anläggningsbidraget riktar sig till enskilda väghållare och föreningar som kan söka anläggningsbidrag för att i egen regi anlägga nya gångvägar och cykelvägar på landsbygden. Bidrag utbetalas med upp till 75 procent av den totala byggkostnaden och har även kunnat ansökas för upprustning till högre standard av befintlig gångväg och cykelväg.

Klicka här och läs mer om anläggningsbidrag och hur du ansöker om bidraget.

För år 2021 fanns 5 miljoner kronor för nya projekt och kommunen planerar nu en fortsatt satsning med 5 miljoner per år för enskilda väghållare och föreningar att ansöka om efter att de första åren fallit ut väl med ett flertal projekt runt om i Roslagen.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2021-2023.

  • Målområde 2, sida 13: Norrtälje kommun ska förvaltas och utvecklas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt.
  • Målområde 3, sida 14: Norrtälje kommun ska ha en innovativ och serviceinriktad kommunal organisation – som sätter invånaren först.
  • Målområde 6, sida 15: Norrtälje kommun ska vara en sammanhållen och företagsvänlig kommun – där människor utvecklas och entreprenörskap uppmuntras.
  • Målområde 7, sida 16: Norrtälje kommun ska vara en inkluderande kommun – som främjar människors livskvalitet, egenmakt och egenförsörjning.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.