Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nu är algblomningen i gång i Östersjön

20 juli 2021

Det varma vädret ger algerna en extra skjuts och det gäller för dig som badande att ha lite koll för att kunna undvika bad i vatten där alger blommar. Är vattnet klart så är det ingen fara att bada, men avstå från bad när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning.

Kvinna och man som leker med barn i vattnet.

Härligt att bada i värmen. Men värmen gör också att algblomningen ökar. Undvik bad om du ser en rik förekomst av blommande alger.

I samband med de ordinarie provtagningarna av vattenkvaliteten vid kommunala badplatser i Norrtälje kommun så görs också en visuell kontroll av om och hur mycket alger som syns i vattnet vid badplatsen. Vid visuell besiktningen av Mora badplats 19 juli fanns förekomst av alger.

Kontrollera om det finns blommande alger

  • Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr. 
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda. 

Om du badat i vatten med algblomning

  • Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten. 
  • Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas. 
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
  • Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

 

Här kan du läsa mer och hitta uppgifter om algblomning, havs- och vattenmyndighetens webbplats

Badplatser och kontroll av badvattnet Norrtälje kommun, havs- och vattenmyndighetens webbplats

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.