Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vaccinationsstatus: 37 procent har fått första dosen

30 april 2021

Region Stockholm har nu öppnat 13 vaccinationsmottagningar i länet. På Prosalus vaccinationsmottagning i Kapellet i Norrtälje stad vaccineras cirka 500-600 personer per dag i snitt. Det planeras också för vaccination i Rimbo och Hallstavik. Tillgången till vaccin styr tidpunkten för detta.

Vaccination

Vaccinationsläget i Norrtälje kommun för vecka 16 enligt Folkhälsomyndighetens statistik (personer 18 år och äldre): 

Fått dos 1:  37,06 procent – 19 272 personer
Fått dos 2:  11,52 procent –    5 993 personer

Så här långt har Norrtälje kommun vaccinerat en mycket hög andel av befolkningen i jämfört med övriga länet. Men nu minskas tilldelningen till Norrtälje.

— Region Stockholm minskar nu vaccintilldelningen till Norrtälje för att utjämna i regionen, säger Maria Johansson, förbundsdirektör på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

— Vår lokala vaccinationsmottagning planerar också för vaccination i Rimbo och i Hallstavik. Vaccintilldelningen styr hur utökningen av vaccinationerna kommer att ske. Tidpunkt för Rimbo och Hallstavik är ännu inte klar, fortsätter hon.

Kommunen arrangerar frågestunder

Norrtälje kommun kommer att arrangera digitala frågestunder vid fem tillfällen i slutet av maj/början juni, i samband med att vaccinationerna för allmänheten 18-59 år startar. Frågestunderna kommer att hållas på olika språk. Syftet är att låta lokala representanter från Norrtälje kommun, KSON, Tiohundra och Prosalus vaccinationsmottagning möta frågor och farhågor kring vaccination. Information kommer att förutom svenska ges på finska, engelska, arabiska och somaliska.

Smittspridningen minskar

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 16 har ytterligare 158 personer i Norrtälje kommun testat positivt för covid-19. Det är en minskning med 24 procent sedan föregående vecka då antalet bekräftade fall var 208 personer. 

Norrtälje sjukhus och övriga verksamheter i Tiohundra övergick från förstärknings- till stabsläge måndagen den 26 april.

— I dag är läget ansträngt på Norrtälje sjukhus covidavdelning, och vi ser ett konstant inflöde av nya patienter med misstänkt covid-19. Det blir ännu en påminnelse till oss alla om att pandemin inte är över. Vi måste alla fortsätta att hålla avstånd, jobba hemifrån om vi kan och stanna hemma vid minsta symtom, säger Tiohundras vd Peter Graf.

Mer information:

Status faser och prioriteringsgrupper i Norrtälje kommun

Region Stockholms telefonlinje öppnar på fler språk

Information om vaccination, tidbokning och aktuella tidplaner på 1177.se

Frågor och svar om vaccination på Folkhälsomyndighetens webbplats

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.