Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sopsug i bruk i Norrtälje Hamn

8 april 2021

Nu är en stationär sopsug i Norrtälje Hamn i bruk för att ta hand om mat- och restavfall utan stora transporter i det tätbebyggda bostadsområdet.

Bild på sopsugen i Norrtälje hamn.

Den stationära sopsugen i Norrtälje hamn är till för att samla in hushållens sorterade matavfall i papperspåse och restavfall i soppåse i separata inkast. Inkasten töms minst en gång per dag genom att soporna sugs genom en ledning till en uppsamlingscontainer för mat- respektive restavfall i terminalen invid Roslagens Sjukhus. Verksamheter i Norrtälje Hamn, till exempel restauranger, har egna större inkast för restavfall.

Den första delen av anläggningen har ett uppsamlingsområde på tre kvarter längs Brännäsgatan, med cirka 240 lägenheter och två restauranger.

Används av drygt 2 000 lägenheter och verksamheter i hamnen

En av fördelarna med sopsugen är att sopbilar inte kör runt på områdets gågator och öppna ytor för att tömma avfall från kärl. Istället sugs avfallet iväg till en container för matavfall och en container för restavfall. I varje container får flera tusen kilo avfall plats. Containrarna körs iväg och töms. Terminalen kommer användas av alla drygt 2 000 lägenheter och verksamheter i Norrtälje hamn.

Andra fördelar, utöver trafiksäkerheten, är att sopsugen är hygienisk och att den innebär mindre arbetsbelastning för sophämtarna, samtidigt som den ger värdefull statistisk information för en bättre och effektivare sophantering i framtiden för hela kommunen.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.