Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje kommun uppmärksammar romernas nationaldag

8 april 2021

Den 8 april uppmärksammar Norrtälje kommun romernas internationella dag (nationaldag). Romernas internationella dag firas till minne av den första romska världskongressen som hölls i London den 7–12 april 1971.

Bild på den Romska flaggan.

I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet och är idag en av landets fem nationella minoriteter, och språket romani chib är ett av minoritetsspråken.

Romernas internationella dag firas i många länder med olika slags ceremonier, en del till minne av förföljelse och övergrepp. För att uppmärksamma romernas internationella dag hissar Norrtälje kommun den romska flaggan vid kommunhuset, samtidigt som stadsbiblioteket i Norrtälje och biblioteket i Rimbo har varsin en utställning i fönstret dagen till ära.

Att romernas internationella dag, eller nationaldag om man så vill, infaller just den 8 april hänger ihop med att det var datumet för den första romska kongressen, i London 1971. På kongressen enades man om bland annat flaggan. Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. Även nationalhymnen Gelem, gelem antogs under kongressen.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.