Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mycket stort gensvar på frågan om ett seniorcenter

1 april 2021

800 personer har besvarat Äldreombudsmannens frågor om ett möjligt seniorcenter – kultur, umgängesträffar och kursverksamhet är viktigast.

Vänner som spelar bridge

Äldreombudsmannen i Norrtälje kommun har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda möjligheten att starta ett seniorcenter i kommunen. Utredningen har inletts med en enkät till alla äldre i kommunen om vad de skulle vilja se i ett seniorcenter, och responsen har överraskat äldreombudsmannen Madeleine Rietschel.

– Vi har fått ungefär 800 svar och det är väldigt mycket mer än jag förväntat mig. Det visar på det stora engagemang och breda önskemål om ett seniorcenter som finns i kommunen. Och jag har inte bara fått svar på enkäten utan såväl äldre som yngre yrkesverksamma, anhöriga och politiska företrädare har hört av sig på flera sätt för att berättat vad de tycker om ett seniorcenter, säger Madeleine Rietschel.

Analys och sammanfattning av utredningen kommer nu starta, men det är tydligt att de flesta tycker att kultur, umgänges­träffar och kursverksamhet är viktigt innehåll i ett seniorcenter och de flesta vill ha verksamhet på eftermiddagarna på vardagar.

– Det är glädjande att det finns ett så stort intresse för den här frågan. Det är också en viktig fråga med tanke på att var fjärde kommuninvånare är 65 år eller äldre. Ett seniorcenter kan vara en viktig pusselbit i att bryta ofrivillig ensamhet. Vi ju vill att man ska kunna leva livet hela livet, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

Av kommunens 63 000 invånare är cirka 17 000 personer 65 år eller äldre. Det innebär att Norrtälje kommun  har en större andel äldre än regionen i övrigt. Flest svar kommer från gruppen mellan 56 och 80 år, och  kvinnor var i majoritet bland de svarande. Men även i gruppen över 80 år var det många som svarade.

Äldreombudsmannen i Norrtälje kommun

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.