Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Högstadiet på Grindskolan går över till växelvis fjärr- och distansundervisning

30 april 2021

För att minska risken för trängsel, och därmed risk för smittspridning, går högstadiet på Grindskolan över till växelvis fjärr- och distansundervisning från och med 30 april och som längst fram till terminens slut.

Barn- och utbildningskontoret (BoU) gör dagliga riskanalyser för att se om det finns risk att smittspridning ska ta fart på skolor och förskolor. Vid dagens analys har man gjort bedömningen att risken för trängsel på Grindskolan är så stor att åtgärder behöver göras mot detta. Därför har nämndens ordförande beslutat att årskurserna 7, 8 och 9 ska införa växelvis distans- och fjärrundervisning från och med 30 april och som längst fram till 11 juni.

Växelvis fjärr- och distansundervisning

Grindskolan kommer lägga upp undervisningen på liknande sätt som man gör på Rodengymnasiet. Hälften av klasserna kommer ha närundervisning i skolan en vecka, och resten av klasserna undervisning på fjärr och distans samma vecka. Veckan efter byter de så att eleverna varannan vecka får undervisning på plats i skolan.

– Vi gör allt för att få våra verksamheter att fungera som de ska, och att tillhandahålla omsorg och utbildning som är vårt huvuduppdrag. Men vi har dessutom alla riktlinjer och regler kring corona-läget att ta hänsyn till så därför måste vi ibland ta till sådana här försiktighetsåtgärder, säger Jenny Nordström, barn- och utbildningskontorets förvaltningsdirektör.

Dagliga riskanalyser för att undvika smittspridning

Vid de dagliga riskanalyserna tittar BoUs ledning på hur många bekräftade fall av covid-19 som finns på varje skola, hur många som är i familjekarantän och övrig frånvaro. Det ställs sedan mot varje skolas möjlighet undvika trängsel, vilka försiktighetsåtgärder som är möjliga och därmed möjlighet att undvika smittspridning, samtidigt som man ska kunna utföra grunduppdraget. Från det underlaget fattas sedan beslut om eventuella stängningar eller ändring i hur undervisningen ska bedrivas.

– Det handlar om en systematisk uppföljning för att hela tiden kunna fatta ett korrekt beslut där vi både säkerställer undervisning  och minskar risken för smittspridning. Vi samverkar dessutom hela tiden med Smittskydd Stockholms smittskyddsläkare för att kunna göra rätt bedömningar, säger Jenny Nordström.

Nya direktiv från Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya direktiv kring smittspårning för elever på högstadiet. Det innebär att elever på högstadiet behöver testas även om de är symtomfria, om de har haft nära kontakt med någon som har covid-19.

Beslutet om växelvis fjärr- och distansundervisning är taget på delegation av nämndes ordförande som ger honom rätt att fatta beslut när det är så brådskande att man inte hinner invända nämndens avgörande. Beslutet gäller inte grundsärskolan och rektor kan göra undantag för elever med särskilda behov.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.