Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besöksförbudet på äldreboenden upphör – från 24 februari tillåtet genomföra säkra besök

22 februari 2021

Det tillfälliga lokala besöksförbudet på äldreboenden i Norrtälje kommun upphör från och med onsdag den 24 februari. Alla anhöriga som vill göra besök på ett äldreboende uppmanas att följa de rekommendationer och råd som finns för att kunna genomföra ett säkert besök och undvika smittspridning.

Händer håller i varandra.

Besöksförbud infördes i mitten av mars förra året och varade fram till den 1 oktober vid äldreboendena i Norrtälje kommun.
– Det har varit en påfrestande tid för alla äldre och deras närstående. På grund av den ökade smittspridningen såg vi återigen behov av ett lokalt besöksförbud som nu varat sedan den 13 december, säger Maria Johanson, tf förbundsdirektör på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

Följ rekommendationer och råd för säkra besök

Sedan några veckor tillbaka förekommer ingen smittspridning inom äldreboendena i kommunen. Alla som tackat ja till vaccination har vaccinerats på äldreboendena (cirka 91 procent). Många medarbetare inom den kommunala vården och omsorgen har också fått vaccinet mot covid-19.

– Vaccinationerna är en bidragande faktor till att smittspridningen har minskat. Men pandemin är ingalunda över. Nu gäller det att vi tar ett gemensamt ansvar för att bromsa smittan och följer de rekommendationer och råd som finns för att kunna genomföra ett säkert besök vid ett äldreboende, säger Maria Johansson.

Ta kontakt med äldreboendet före besök

– All personal följer de rekommendationer som finns om smittförebyggande åtgärder. De använder skyddsutrustning som munskydd och visir även om boende och personal har fått sitt vaccin, säger Irene Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på KSON.

– Det är viktigt att ta kontakt med äldreboendet innan man vill göra ett besök. Verksamheterna har lokala rutiner som är anpassade utifrån deras möjligheter att kunna ta emot besök på ett säkert sätt med den äldres bästa i åtanke. De lokala rutinerna följer Smittskydd Stockholms riktlinjer för säkra besök. Ta del av dessa innan ni planerar ett besök, säger Irene Johansson.  

Information från Smittskydd Stockholm - så här blir ditt besök säkert:

  • Stanna hemma vid symtom på infektion - även milda symtom
  • Håll 2 meters avstånd så ofta du kan
  • Tvätta eller sprita händerna ofta
  • Använd munskydd under hela besöket
  • Besöket sker i din närståendes lägenhet - inte i allmänna utrymmen
  • Kom högst 2 besökare vid samma tillfälle

 

Läs informationsbladet från Smittskydd Stockholm i sin helhet för ett säkert besök vid äldreboende


Riktlinje som verksamheterna följer för covid-19 inom särskilt boende (SÄBO) 


Kontaktuppgifter till äldreboenden i Norrtälje kommun


Om Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

KSON är en självständig myndighet med två medlemmar - Region Stockholm och Norrtälje kommun – och ansvarar för en sammanhållen vård och omsorg till invånarna i Norrtälje kommun. Uppdraget omfattar myndighetsutövning till äldre personer och personer med funktionsnedsättning samt beställarstyrning av hälso-, sjukvård och omsorg. KSON ansvarar även för ägarstyrning av det helägda Tiohundra AB.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.