Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kultur- och fritidskontoret öppnar inte upp verksamheterna

14 december 2020

Från och med måndag den 14 december gäller nya riktlinjer från regeringen gällande vissa kultur- och fritidsaktiviteter. Norrtälje kommun väljer dock att fortsätta hålla kommunens kultur- och fritidsverksamheter stängda, med vissa undantag för barn födda 2005 eller senare.

Barn vid havet

Den 8 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december. I samband med detta klargjordes att Folkhälsomyndigheten inte avråder från all träning inomhus, men att man som enskild bör bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det handlar till exempel om att hålla avstånd och inte dela utrustning med varandra och att när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus, undvika gemensamma omklädningsrum, resa till och från aktiviteten individuellt och utföra aktiviteten i mindre grupper.

Mot bakgrund av den fortsatt höga smittspridningen i Stockholms län och Norrtälje kommun har kommunen bedömt vad de nya riktlinjerna innebär för kommunens kultur- och fritidsverksamheter. I nuvarande smittspridningsläge sätts invånarnas säkerhet främst. Därför kommer kommunens kultur- och fritidsverksamheter att fortsätta att hålla stängt till och med den 10 januari 2021, med vissa undantag för barn födda 2005 eller senare. Nedstängningen kan komma att förlängas. Beslutet har fattats av kultur- och fritidsdirektör i samråd med kultur-och fritidsnämndens ordförande och kommundirektör.

Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att vuxna tränar och rör sig under smittskyddssäkra former. Vuxna uppmanas redan att avstå från att besöka museer, bibliotek och badhus och dessa restriktioner fortsätter att gälla. Allmänhetens skridskoåkning är en populär aktivitet under vintern, men i år blir det inte av. Kultur- och fritidskontoret bedömer löpande om det finns förutsättningar att möjliggöra en smittsäkrad öppning av bandybanan i någon form.

– Vi förstår att människor vill träna, vi vill alla att pandemin ska gå över, att vi kommer få vaccinera oss och fortsätta som vanligt. Men tyvärr så är smittspridningen fortsatt hög och invånarnas säkerhet prioriteras. Därför har vi beslutat att inte hyra ut de kommunala lokalerna för vuxenverksamhet, säger Adam Persson, kultur- och fritidsdirektör.

– Från kommunens sida är det viktigt att föregå med gott exempel, genom att visa att det inte går att leva som vanligt just nu. Vi hoppas att våra invånare ska finna andra sätt att träna, inte minst utomhus, säger Anette Madsen, kommundirektör.

– Vi har hela tiden att göra en avvägning mellan olika intressen, men just nu är det överordnade att göra vad vi kan för att vända coronakurvan i ett mycket allvarligt smittspridningsläge, säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.