Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje kommun förebygger smittspridning i skolor, förskolor och vuxenutbildning

18 november 2020

Med anledning av den ökade smittspridningen i samhället och regeringens besked redovisar kommunens barn- och utbildningskontor vilka åtgärder som vidtagits och kommer att vidtas i Norrtälje kommuns skolverksamheter.

Förskolor och grundskolor

Alla kommunala förskolor kommer att få visir utskickade som ska kunna användas av personal om barn insjuknar med covid-19-symptom på förskolan och till dess en vårdnadshavare kan hämta barnet.

I både förskolan och grundskolan pausas nu alla aktiviteter inom skapande förskola/skola och även externa barnkulturevenemang på skolorna. Inga föreläsningar, främst med externa föreläsare, kommer att tillåtas.

– Även små åtgärder kan har stor effekt och vi måste nu vidta de åtgärder vi kan för minska de negativa effekterna av pandemin. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att barn inte är motorn i smittspridningen, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Gymnasium och vuxenutbildning

På Rodengymnasiet har redan de högskoleförberedande programmen i årskurs 2 och 3 växelvis fjärr- och distansundervisning och undervisning på plats i skolan, och så kommer det vara tills vidare. I övrig gymnasieutbildning tas hänsyn till vikten av att hålla avstånd både på lektioner och vid personalmöten. Inga fysiska föreläsningar, främst med externa föreläsare, kommer att tillåtas, vare sig på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen.

Inom vuxenutbildningen minskas personalbemanningen till maximalt åtta personer vid samma tillfälle. Även undervisningsgrupperna på Norrtälje Komvux begränsas till åtta personer, i form av max sju elever och en lärare. Vuxenutbildningen stänger även expeditionen för drop in-besök, i stället erbjuds bokade besök.

– Allt detta är viktiga insatser för att vi ska kunna minska smittspridningen samtidigt som vi ska kunna se till att våra ungdomar får den utbildning de har rätt till. Förvaltningen gör dessutom dagliga riskanalyser för att vara redo om situationen förändras, säger Patrik Dahl (C), ordförande i utbildningsnämnden.

Åtgärderna som beskrivits ovan gäller från och med måndagen den 23 november.

– Skolan på alla nivåer har en utmanande situation inte minst när det gäller att hålla avstånd, så alla åtgärder som kan underlätta detta är prioriterade. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och vi har därför en gemensam uppgift som är viktigare än andra uppgifter: Att vända coronakurvan, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.