Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Coronaläget försämras – så kan du hjälpa till

16 oktober 2020

Smittspridningen börjar nu gå uppåt på både global och nationell nivå. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu om att undvika sociala sammanhang.

Sjuksköterska håller upp bomullspinne och provrör

Från och med måndag den 19 oktober gäller nya allmänna råd för att förhindra spridning av covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar till att undvika sociala sammanhang, jobba hemifrån och ger även möjlighet till lokala råd om så krävs. Några exempel på lokala råd är att avråda personer i ett visst område från att resa med kollektivtrafik, avstå från att besöka personer i riskgrupp eller särskilda boendeformer för äldre, att avstå från att besöka restauranger, gym eller andra inomhusmiljöer där människor samlas - och om det är möjligt även undvika fysisk kontakt med personer man inte bor med.

Norrtälje kommun har hittills varit relativt förskonad och haft en avsevärd mindre smittspridning än många andra delar av Stockholms län.

–Men nu har kurvan vänt uppåt även här hos oss. Veckans statistik över antal smittfall nedbrutet på kommunnivå, som publicerades den 15 oktober, visade att vi i Norrtälje kommun  under vecka 41 hade fler bekräftat smittade än någon tidigare vecka under hela pandemin, säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M).
–Utvecklingen börjar gå åt fel håll och det är av största vikt att följa de råd som gäller. Vi vet ännu inte om detta är en tillfällig topp eller om vi ser början på en mer omfattande smittspridning, men jag konstaterar att vi nu befinner oss i ett nytt läge som tyder på en utveckling som går åt fel håll, fortsätter Bino Drummond.

Som invånare i Norrtälje kommun påverkas du direkt på flera sätt

  • Norrtälje sjukhus befinner sig sedan fredagen den 16 oktober i förstärkningsläge, vilket innebär täta stabsmöten och nära samverkan med Region Stockholm och övriga sjukhus i regionen. Planerade operationer som kräver inläggning ställs in till och med tisdag den 20 oktober och nytt beslut fattas den 19 oktober.
  • Nu gäller karantän eller familjeisolering för alla utom förskole- eller skolbarn som bor tillsammans med någon som är smittad.
  • Den 15 oktober beslutades att tre klasser på Rodengymnasiet nu kommer att gå över till distansundervisning, då det den 15 oktober konstaterades att tre elever som vistats i skolmiljön bekräftats smittade. Den 19 oktober görs en ny bedömning av läget och eventuella ytterligare åtgärder.
–Norrtälje kommun är ingen frizon från den globala pandemin och det är av största vikt att invånarna tar sitt ansvar. Just nu är det viktigare än någonsin att vi alla måste göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen, säger Bino Drummond.
–Stanna hemma om du är sjuk – även vid lindriga symtom. Testa dig om du har symtom, för visar det positivt kan smittspårning genomföras, vilket är centralt för att minska smittspridningen. Undvik också kollektivtrafik, sociala sammanhang och onödiga resor, säger Bino Drummond.
 

Här kan du läsa mer om hanteringen av covid-19 i Norrtälje kommun.

Fotnot: I den filmade intervjun med Bino Drummond är Norrtälje sjukhus i stabsläge, beslutet att ändra till förstärkt läge skedde direkt efter intervjun.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.