Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nu är det viktigt att spara på vattnet

6 augusti 2020

Värme i kombination med att många semestrar i Norrtälje kommun, gör att det går åt stora volymer dricksvatten. Nu behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning.

Vatten och barn.

Mycket vatten går åt nu på sommaren

Även om du har kommunalt vatten och det finns gott om vatten i sjön som det kommer ifrån, kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Särskilt varma sommardagar är det viktigt att tänka på att vara sparsam med dricksvatten.

Grundvattennivåer vecka 31

Precis som i många delar av landet har även Norrtälje kommun låga grundvattennivåer. Det innebär att vattnet kan ta slut i brunnarna och att kvaliteten på dricksvattnet kan bli sämre. Du som har egen brunn behöver därför fundera över hur du kan minska din vattenförbrukning.

I de små magasinen är grundvattennivåerna under de normala eller mycket under de normala för årstiden i den södra och östra delen av Götaland, östra Svealand och i de sydöstra delarna av Norrland. I de stora magasinen är nivåerna låga i östra Götaland och södra Götaland samt i sydöstra Svealand och i delar av nordvästra och mellersta Norrland.

Du som privatperson kan påverka

En enskild person kan med enkla medel påverka vattensituationen stort och i grupp kan boende och sommargäster i kommunen vara avgörande för om grundvattennivåerna sjunker till en kritisk punkt eller inte. I Sverige förbrukar vi ungefär 140 liter vatten per person och dag, vilka fördelas ungefär på följande sätt: 60 liter används för personlig hygien, 30 liter för toalettspolning, 15 liter för disk, 15 liter för tvätt, 10 liter för dryck och mat och 10 liter för övrig användning.

Tips på hur du sparar vatten

  • Duscha istället för att bada. Ta korta duschar och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Skölja inte disk under rinnande kran.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så får du kallt vatten utan att låta kranen rinna. 
  • Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka cirka 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter vatten på ett år.
  • Byt ut toaletter, gamla kranar och duschmunstycken till snålspolande varianter.
  • Vattna inte gräsmattan med dricksvatten.
  • Tänk på att du inte ska fylla pool eller badtunna med dricksvatten.
  • Ska du tvätta bilen gör det i biltvätt/tvätthall, inte hemma.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.