Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Unik version av Konst i ån 2020

8 juli 2020

Konst i ån kommer i år att ske på ett alldeles unikt och nytt sätt. Utställningen sker digitalt, vilket innebär att du inte behöver vara på plats för att ta del av konstverken.

Konstverk , konst i ån 2019.Bild från förra årets utställning

I årets utställning har sju olika konstnärer hämtat inspiration till sina verk i begreppet Antropocen. Detta är en ny föreslagen geologisk epok där människan har påverkat jordens geologi, klimat och ekologi på signifikant sätt. Tidigare år har Norrtälje konsthall gjort ett flertal guidade turer längs med ån, men på grund av rådande coronasituation har de tvingats tänka om.

– Tillsammans med kommunikationsavdelningen har vi arbetat fram ett tydligt och generöst digitalt material som vem som helst med uppkoppling kan ta del av, säger Jimmy Gustafsson konstpedagog på Norrtälje konsthall.

Alla konstverken i ån har i år försetts med en QR-kod som med hjälp av kameran i mobiltelefonen kan avläsas. Du får då upp ett ljudspår om varje konstverk och konstnär. Går man hela sträckan och scannar koderna, får man då en hel guidad tur i mobilen. För den som väljer att stanna hemma finns även alla ljudspår, en guidad visning längs med ån samt filmer där konstnärerna berättar mer om sig själva i sin egen ateljé. Detta kan du ta del av här.

Årets utställning erbjuder ett brett utbud av idéer och tankar kring årets tema och de olika konstverken skiljer sig mycket från varandra.

– Utställningen är ett bra exempel på hur mångfacetterad konsten kan vara och att vi kan ha en mängd olika ingångar till alla möjliga frågeställningar. Det syns inte minst när man går och tittar på utställningen eftersom materialen och storleken skiljer sig. Förhoppningsvis hittar alla något intressant att undersöka eller fundera vidare kring i utställningen, säger Jimmy.

Idéerna bakom

Idéen att göra utställningen mer digital kom redan efter förra årets utställning.

– I och med covid-19 så tvingades vi att aktualisera idéerna och se till att det blev något konkret av dem. För att genomföra idéerna om att digitalisera mer av utställningen insåg vi att vi behövde hjälp, säger Jimmy.

Tillsammans med kommunikationsavdelningen lyckades ett koncept tas fram som var rimligt att genomföra. Konst i ån kräver en oerhört lång planering med mycket framförhållning. Norrtälje konsthall har även en dialog med olika föreningar och gata-parkavdelningen på kommunen sedan innan. Detta för att miljöerna i de olika delarna av ån ser olika ut och därför har olika förutsättningar.

– I år skulle vi samverka med en annan grupp av kollegor så årets utställning har blivit en riktig team effort, säger Jimmy.

Konceptet som sedan togs fram har nu satts i verk och blivit verklighet.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.