Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Så underhålls de kommunala badstränderna

16 juli 2020

Värmen lockar badsugna gäster till de 32 badstränder som drivs inom kommunens regi. Detta leder till mycket glädje, lek och svalka för besökarna – men även till nerskräpning och sabotage.

Green Landscaping underhåller Lundabadet

Johan, Peter Åkerblom och Nicolina jobbar på Green Landscaping som ser efter Lundabadet.

Klockan 07.30 är Green Landscaping på Lundabadet. De plockar upp skräp, samlar ihop kvarglömda föremål, lagar vid behov bryggstegar, städar toaletter, sätter upp skyltar, tittar efter föremål på botten, byter lampor och soppåsar. Lagar det som behövs och ersätter det som inte kan lagas. Varma sommarmorgnar kan den första gästen komma vid sju på morgonen och sen partajar de sista badgästerna till tolv på natten. Det är full ruljangs hela dagen.

– På de stora badplatserna är vi två gånger dagligen, eventuellt blir det nån mer gång efter behov, ibland blir de offentliga rummen vandaliserade. Efter soliga dagar kan städningen på morgonen ta upp till två timmar, säger Peter Åkerblom, enhetschef på Green Landscaping.

Ett samarbete mellan olika avdelningar

I Norrtälje kommun finns det 32 kommunala badplatser, ansvaret för badplatserna delas mellan kultur- och fritidskontoret och fastighetsavdelningen, som i sin tur anlitar entreprenören Green Landscaping.

– På vissa badplatser som ligger långt ut så sköts driften av föreningar i badets närhet. Vi sköter däremot om vattenproverna där, som vi gör på alla andra badplatser och vi besiktigar även alla badplatser på våren, säger Peter Åkerblom.

I år är skötseln av badplatserna uppdelad på olika leverantörerna, vissa saker sköts av Green Landscaping, men ansvaret för att rensa fågelspillning är i år utlagt på Resurspoolen.

– Jag känner till bristen av rensning av fågelspillning på vissa badplatser där det finns väldigt mycket gäss, jag har tagit tag i det och hoppas det åtgärdas så snart som möjligt, säger Patrik Nydahl, tf avdelningschef på kultur- och fritidskontoret, ytterst ansvarig för de kommunala badplatserna.

Undervattensdrönare används vid behov

Ibland inkommer samtal till kommunen om föremål på botten.

– Ofta när vi får in sådana samtal handlar det om att människor har känt av vassa föremål som de tror är glasskärvor, vilket brukar vara snäckor, säger Peter Åkerblom.

En del av den dagliga rutinen är att titta i vattnet om de ser något men det mörka vattnet medför en begränsad sikt. En återkommande sommarskröna är att sabotörer medvetet arrangerar fällor för badgäster att göra sig illa på. Något som är väldigt ovanligt, men skapar mycket rädsla.

– Om vi misstänker att det ligger något på botten har vi en undervattensdrönare som vi kan använda. När föremål ligger i blålera kan det lätt röras upp speciellt när det är lågt vatten. För inte så länge sedan kom det fram rester från en gammal flytbrygga som vi bärgade loss, säger Åkerblom.

Hundförbud vanligaste klagomålet

Bland de ärenden som kommer in till kommunen handlar en liten del om städningen. Störst ilska väcker någonting helt annat, enligt Patrik Nydahls erfarenhet.

De ärenden som är absolut vanligast är frågan om varför man inte får ta med sitt djur, och då oftast sin hund, till badplatserna, vilket det finns ett väldigt enkelt svar på, det är en lokal ordningsbestämmelse som fullmäktige tagit, säger Nydahl.

I ordningslagen står att hundar inte får vistas på allmän badplats från och med 15 maj till och med 15 september. Detta gäller inte för ledarhund, service- och signalhund eller för hund i polis- eller räddningstjänst. Även Peter Åkerblom håller med om att det är något speciellt med det hundförbudet.

Just skyltarna som förbjuder hund på badplatserna är frekvent borttagna, de skyltarna får vi sätta upp gång på gång, avslutar han.

Ökade hygienrutiner har införts                  

Coronasituationen har medfört ökade rutiner gällande att det ska finnas hygienartiklar på alla platser. Tvål ska finnas på de ställen där det finns tillgång till vatten, våtservetter på de övriga. Det finns även skyltar uppsatta så att alla ska påminnas om att hålla avstånd både i vatten och på land.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.