Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Läget inom äldreomsorgen är fortsatt stabilt

24 juli 2020

Corona slår hårt mot våra äldre. Äldreomsorgen har drabbats på olika sätt men kurvan visar på att det går åt rätt håll i Norrtälje kommun.

Äldre Äldre Äldre

Bemanningsläget bland personalen inom äldreomsorgen har under hela våren visat på ett stabilt läge, med enstaka undantag. Chefer inom äldreomsorgen beskriver situationen som helt under kontroll fortfarande. Under en vanlig sommar är det vanligt med personal som är hemma med lättare förkylningar, vikarier som hoppar av och läget ser inte annorlunda ut denna sommar. Även samverkan mellan aktörer inom hälso- och sjukvården och omsorgen fungerar på ett mycket bra sätt och alla verksamheter har goda rutiner. Bedömningen är att alla verksamheter följer aktuella rutiner från myndigheter. Smittade eller misstänkt smittade på äldreboenden är nere på noll och det finns inte heller smitta eller misstänkt smitta inom hemtjänsten, hemsjukvården eller hemrehabiliteringen.

Läget kring skyddsutrustning för vården och omsorgen är stabilt. Det finns en god lagerhållning och trygg försörjning bland material och lagret är så pass välfyllt så att det täcker det behov som råder i dagsläget, även vid en eventuell förnyad smittspridning.

Rutiner vid inflyttning på äldreboende

När en person ska flytta in på något av kommunens äldreboenden, har varje verksamhet egna lokala rutiner för hur processen går till innan flytt till äldreboendet. Personen och anhöriga får information redan vid anvisningen från boendesamordningen på biståndsavdelningen om det råder besöksförbud på alla boenden. När personen tackat ja till boende så sker inflyttning inom sju dagar om personen kommer från ett eget boende. Om personen kommer från korttidsboende så gäller tre dagar. Innan inflyttning ska personen alltid testas för covid-19 och därför kan inflyttningen ibland bli något förskjuten. Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) bokar turbunden resa om inte den anhöriga kan hjälpa till med transport för den boende. Anhöriga eller personen själv får telefonnummer till boendet vid anvisningen för att komma överens om vad som gäller med möbler och övriga tillhörigheter. Eftersom anhöriga inte får komma in på boendet, körs möbler och tillhörigheter fram till ytterdörren och sedan tar personalen vid och ordnar med möblering av bostaden.

Status på Norrtälje sjukhus

  • Fem patienter vårdas i det så kallade covidflödet på Norrtälje sjukhus (23 juli).
  • Ingen patient med covid-19 är inlagd på intensivvårdsavdelningen på Norrtälje sjukhus och ingen IVA-plats är dagsläget belagd (23 juli).

Förbättrat läge gällande covid-19

Tiohundra och Norrtälje sjukhus är i normalläge sedan den 9 juli efter att ha haft förhöjd beredskap sedan den 17 mars. Över 80 patienter har vårdats för covid-19 på Norrtälje sjukhus sedan mitten av mars. Intensivvårdsavdelningens ordinarie kapacitet på tre platser var under lång tid tredubblad, men är sedan den 4 juni fördubblad. Sedan onsdagen den 8 juli vårdas inga patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningen, IVA, på Norrtälje sjukhus. Den senaste patienten, som nu skrivits ut, lades in på IVA för omkring fyra veckor sedan.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.