Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Trängselvärdar hjälper till på folktäta platser

8 juli 2020

Under sommarveckorna kommer representanter från kommunen att gå som trängselvärdar på platser som förväntas bli välbesökta. De kommer att fungera som informationsspridare och påminna om Folkhälsomyndighetens aktuella råd, allt för att bidra till minskad smittspridning.

Johan Alm, kommunikatör

Värden Johan Alm i orange t-shirt med viktigt budskap vid Norra båtlinjen.

Trängselvärdarna kommer att vara lätta att identifiera på grund av sina snygga, färggranna t-shirts med budskapet ”Jag är en av 180 000 livräddare”. Budskapet symboliserar att alla invånare och besökare tillsammans är med och bekämpar smittan och att alla som rör sig inom kommunen genom sitt beteende kan rädda liv.

– Det viktigaste vi alla kan göra nu är att hålla i, hålla ut, hålla avstånd och tvätta händerna. Det är det bidrag som vi alla som människor kan göra för att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. För att påminna om, och skapa förutsättningar för detta har vi som kommun engagerat medarbetare som trängselvärdar. De kommer att finnas vid platser där det vanligtvis samlas många människor och hjälpa till att hålla avstånd, säger Charlotta Tillbom, tillförordnad kommundirektör.

Vilka som är trängselvärdar kommer att variera

– Trängselvärdarna är anställda från kommunen. Det är chefer, tjänstemän samt representanter från kommunala bolag och från ledningsgrupper, säger Therese Bäckström, projektledare Norrtälje hjälper.

Trygghets- och säkerhetskontoret är först ut som värdar. Identifierat är så kallade Hot Spots där man ser ett ökat flöde av besökare i sommar och där det finns risk för större folksamlingar.

– Dessa platser kan vara som exempel kommunens badstränder, hamnar eller handelsplatser. Trängselvärdarna kommer att röra sig i hela kommunen och variera geografisk placering så det blir en bra spridning. Vi får helt enkelt anpassa oss, olika variabler kan ju spela in var folk rör sig, inte minst väderlek. Men vi tar oss runt med antingen elbil, elcykel eller så går vi, säger Bäckström.

Delar ut vattenflaskor och information

Två heldagar i veckan är det tänkt att trängselvärdarna - som arbetar i par ska - vara ute, utrustade med informationsmaterial, plasthandskar, handsprit, vattenflaskor och griptänger för att på ett avståndssäkert sätt kunna dela ut vatten och delge information.

– Vi hoppas att vi med vår närvaro och en igenkänningsfaktor kan få folk att uppmärksamma och följa de aktuella råden från Folkhälsomyndigheten. Vi har full förståelse för den coronatrötthet som finns, men vi måste fortsätta jobba aktivt med informationsspridning för att bekämpa smittspridningen i kommunen. Håll i, håll ut, håll avstånd gäller fortfarande, avslutar hon.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.