Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kommunens och näringslivets satsning uppskattas av unga

14 juli 2020

Egen sommar är ett initiativ från Norrtälje kommun och det lokala näringslivet för att ge stöd för unga som har en affärsidé och vill testa att vara egen företagare. En av årets nya unga företagare är Sebastian Hällman, som arbetar med design av webbsidor och satsar på en karriär inom informationsmediateknik.

Texten Start Up bredvid en bild av Sebastian Hällman vid sin dator.

Egen sommar är ett utbildningsprojekt där ungdomar i åldern 15-19 år får testa på att vara egna företagare under sommarlovet, med stöd, finansiering och utbildning av Norrtälje kommuns näringslivsavdelning tillsammans Roslagens Sparbank och Nyföretagarcentrum.

Utbildningen, som på grund av coronaviruset i år sker digitalt, hålls av tre av kommunen anställda utbildningsledare och innefattar utveckling av affärsidé, marknadsföring, försäljning, kundbemötande, prissättning, ekonomi samt betonar vikten av att ha självförtroende och att skapa och arbeta med nätverk för att nå framgång. Utbildningen varvas också med inspirerande föreläsningar från olika personer i det lokala näringslivet, som nått framgång i sitt entreprenörskap.

En av årets nya företagare är 19-åriga Sebastian Hällman från Norrtälje, som designar och kodar webbsidor och bokningssystem åt företag och privatpersoner.

– Jag hörde talas om Egen sommar förra året och blev mycket intresserad, eftersom jag vill lära mig mer om entreprenörskap och hur man driver företag. Man vet en del innan, men det är mycket som händer bakom ett företag och som jag får lära mig mer om nu, säger egenföretagaren Sebastian Hällman.

Planen är att fortsätta att driva sitt företag efter sommaren parallellt med studier till civilingenjör i mediateknik på KTH i Stockholm, som han startar till hösten.

– Egen sommar är ett mycket bra och väl fungerande koncept som ger deltagarna en bra insyn i hur det är att driva egen verksamhet, säger Lena Norrman på Nyföretagarcentrum, som erbjuder kostnadsfri, neutral och konfidentiell rådgivning till personer som har en idé, funderar att starta eget, har startat eget eller vill utveckla alternativt tänka om i sitt företagande.

Efter avslutad utbildning och företagande under Egen sommar sker en avslutningsceremoni med deltagare, handledare, arrangörer och anhöriga, där de många gånger framgångsrika resultaten av de nyblivna entreprenörernas företagsamhet presenteras och redovisas.

Egen Sommar genomfördes första gången under 2009 i Norrtälje kommun, med mycket lyckat resultat, och fortsätter årligen sedan dess.

Läs mer och hitta nästa ansökan här våren 2021.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.
Sida 13, målområde 6: Norrtälje kommun ska vara en sammanhållen och företagsvänlig kommun – där människor utvecklas och entreprenörskap uppmuntras.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.