Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kommunen placerar vattenkiosk på Blidö

10 juli 2020

De för säsongen låga grundvattennivåerna påverkar stora delar av Roslagen och för att säkra upp tillgången till dricksvatten på Blidö har kommunen nu öppnat upp ett nytt tappställe för dricksvatten i Stämmarsund, där den som får vattenbrist fritt kan hämta vatten.

Växter på en äng i solnedgång.

I Norrtälje kommun bor ungefär 62 000 personer. Om somrarna ökar det till runt 180 000 personer som bor och vistas här en längre tid, vilket tillsammans med hög värme och låga grundvattennivåer kan leda till vattenbrist, framför allt för de cirka 30 000 enskilda brunnar som finns i kommunområdet.

Det är kommunens vädjan att alla, oavsett om man har kommunalt vatten eller enskild brunn, att spara på vattenanvändandet, så att det räcker åt alla och att en kris kan undvikas.

För att säkra upp tillgången till dricksvatten på Blidö har nu en så kallad vattenkiosk med tappkran för dricksvatten placerats i Stämmarsund. Kommunens brandstationer är trygghets– och informationspunkter vid kriser, men i fråga om dricksvatten är stationen på Blidö inte kopplad till det kommunala vattennätet, utan har en egen vattentäkt. För att kunna säkerställa att det finns vatten till både räddningsuppdrag och att dricka har därför vattenkiosken ställts upp.

– Genom att öppna upp tappstället på Blidö och våra brandstationer för dricksvatten arbetar vi förebyggande för en eventuell vattenbrist och kan erbjuda invånarna en god service innan läget blir kritiskt, säger kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Magnus Wallin.

De som har kommunalt vatten påverkas inte lika mycket av de låga grundvattennivåerna, men vattenverken går just nu för full kapacitet på grund av för säsongen ovanligt höga vattenuttag och kan det finnas anledning att vidta vattenbesparande åtgärder för alla, så att det inte blir vattenbrist.

Vid hämtning av vatten ber vi alla att hålla av Folkhälsomyndigheten rekommenderat avstånd för att undvika spridning av coronaviruset.

Klicka här för att hitta adress och koordinater för kommunens tappställen.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.
Sida 12, målområde 5: Norrtälje kommun ska vara en trygg och
säker kommun – i både vardag och kris.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.