Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Initiativet Norrtälje hjälper erbjuder stöd i coronatider

29 juli 2020

Efter fyra månader är Norrtälje hjälper ett väloljat maskineri där samarbetet mellan kommunen, företag och föreningar fungerar utmärkt. Organisationen har tagit höjd för semestertiderna och fortsätter arbetet så länge det finns behövande.

Therese Bäckström är projektledare för initiativet Norrtälje hjälper.

Med initiativet vill Norrtälje kommun matcha invånares behov i vardagen med civilsamhällsorganisationers och frivilliga krafters möjligheter att bidra. Tanken är inte att frivilliga insatser ska ersätta, utan komplettera den kommunala servicen. Hittills har ca 200 anmälningar om hjälp inkommit. I genomsnitt får kommunen ett par förfrågningar om dagen.

– Vi vet att i flertalet av de inkommande ärendena uppstår en regelbundenhet mellan behövande och hjälpare, så frivilligorganisationerna sköter den kontakten själva sen, säger Therese Bäckström, projektledare Norrtälje hjälper.

Oro om ökande ärenden under sommaren

Under sommaren finns det en oro om att hjälpande föreningar som stöttat upp under våren kommer gå på sommaruppehåll och att ärendena om behov av hjälp kommer att öka.

– Det har vi tagit höjd för, men vi ser även att flertalet anhöriga går på semester och därmed får mer tid över att själva hjälpa sina äldre, säger hon.

Initiativet till Norrtälje hjälper togs i mars månad och har växt sig större med tiden. Många hjälpande föreningar och privatpersoner har anmält sitt intresse. Norrtälje hjälper är ett initiativ som samtliga partier i kommunfullmäktige står bakom. Genom en bred politisk uppslutning bakom initiativet är ambitionen att det ska få en bred förankring och engagemang hos både organisationer och privatpersoner.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Den största utmaningen var starten - att få ihop en väl fungerande verksamhet under en mycket kort förberedelsetid. Men tillsammans med en tydlig, gemensam politisk riktning och mycket hängivna kloka kollegor så gick det alldeles lysande, säger Therese Bäckström.

Vad i Norrtälje hjälper är du mest stolt över?

– Här vill jag prata för hela vår arbetsgrupp – VI är stolta över att få vara en del i arbetet och att praktiskt bidra i denna coronasituation. Av vikt är ändå att de invånare som behöver hjälp får hjälp, vi är en liten del av den hjälpen sedan finns det anhöriga, vänner, grannar och inte minst företagare som tar ett stort samhällsansvar i hjälpande arbete vilket är fantastiskt. Vi vill även passa på och lyfta Frivilliga Resursgruppen som är oss behjälpliga i förmedling och de alla frivilliga organisationer som är oss behjälpliga i arbetet – den uppslutningen och det engagemanget är värt en stor eloge.

Kom ihåg! Håll i, Håll ut och håll avstånd, avslutar Bäckström.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.