Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

I krisen samlas frivilliga hjälpare

10 juli 2020

Den lokala Facebook-gruppen samlade snabbt 600 medlemmar som ville hjälpa till. Idag är det över 1 000 deltagare som bidrar till att hjälpa sina medmänniskor under coronapandemin. Men fler är välkomna, enligt grundaren Magnus Joelsson.

Magnus Joelsson, grundare av Facebookgruppen Covid-19 och frivilliga i Norrtälje kommun

Magnus Joelsson (till höger) såg ett behov en hjälpande FB-grupp i Norrtälje.

När restriktionerna kom från Folkhälsomyndigheten om att alla invånare 70 år eller äldre bör begränsa sina nära kontakter och hålla fysiskt avstånd så såg Magnus Joelsson, grundare och administratör, och Alina Kotsurovskaja, moderator och administratör, till det lokala behovet och skapade gruppen "Covid-19 frivilliga och alla som behöver hjälp i Norrtälje kommun". 

– Det finns grupper som vänder sig till invånarna i ett nationellt perspektiv vilket kan vara svårt att organisera, så jag sökte på Facebook ifall det fanns en sån här grupp i Norrtälje och det gjorde det inte så då skapade jag en, säger Magnus Joelsson.

Gruppen hålls privat för säkerhetens skull

Gruppen hålls privat för att gruppens specifika regler måste godkännas av alla som vill gå med i gruppen. För att i möjligaste mån få bort buggar och oseriösa aktörer.

– Som medlem i gruppen kan man vara helt säker på att det sitter riktiga personer bakom skärmarna, säger Joelsson.

Men eftersom gruppen är privat är det svårare att hitta den på Facebook men ryktet om gruppens existens spred sig snabbt och redan de första dagarna steg medlemsantalet med flera hundra.

– Upp till 600 medlemmar gick väldigt snabbt, man märker att folk vill hjälpa till, säger Magnus Joelsson.

Samarbete med andra hjälpande aktörer

Magnus har kontakt med både projektgruppen Norrtälje hjälper och Frivilliga Resursgruppen för att kunna höra efter om de vill att han efterlyser hjälp i specifika områden.

– Frivilliga Resursgruppen skickar en förfrågan till mig om de har personer med behov av hjälp i ett specifikt område där de behöver förstärkning. Det brukar alltid finnas frivilliga, ett gäng i varje område, säger Joelsson.

Tonen i gruppen är bra, folk sköter sig och han har bara fått positiv respons.

 - I början var det lite rörigt angående förhållningsreglerna kring betalningarna, men här sker allt frivilligt så det redde vi ut snabbt. Är man inte med på premisserna om att lägga ut de pengar som krävs för inköpen så behöver man inte vara med och hjälpa till, säger han.

I gruppen sprider man även uppdateringar om Norrtälje kommuns aktuella coronainformation, upplyser om hjälpande aktiviteter som till exempel Digidelhjälpen, som kostnadsfritt stöder och hjälper personer som vill bli mer digitala.

Vad vill du skicka med befintliga och potentiella medlemmar?

– Man är otroligt tacksam för alla som hjälper till, det är ju de som gör det största arbetet, de som använder sin fritid till att hjälpa behövande. Men det är såklart jättebra att vi blir flera. Jag vet att vissa medlemmar kan hjälpa upp till tio personer. Blir vi fler så kan arbetsbördan delas mellan flera aktörer, vilket kanske håller bättre i längden, avslutar Magnus Joelsson.

Har du möjlighet att hjälpa eller behöver du hjälp?

Anmäl dig här

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.