Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frivilliga resursgruppen samordnar och stöttar i krisen

31 juli 2020

Frivilliga resursgruppen, FRG, är en resurs som stöder och förstärker kommuners krishantering vid samhällsstörningar. Sedan i mars har FRG i Norrtälje bara suttit med coronarelaterade frågor och främst med samordningen mellan hjälpsökande och hjälpande aktörer.

Barbro Lellky och Lennart Karlsson

Barbro Lellky, FRG-ledare och Lennart Karlsson, FRG-ansvarig arbetar med samordningen mellan hjälpsökande och föreningar i Norrtälje.

Den största utmaningen med coronasituationen som Lennart Karlsson, FRG-ansvarig och Barbro Lellky FRG-ledare hanterat är att få hjälpande aktörer till områdena utanför Norrtälje. Främst till Rimbo, Älmsta och Hallstavik. Efter att en förfrågan skickats så ska en kontakt helst ha upprättats inom 24 timmar.

– Det är frustrerande när man inte hittar någon. Det beror ju på var man bor, det kan ta några dagar att hitta en hjälpande förening. Så det är bra om man har lite framförhållning om man har akuta ärenden som till apoteket, säger Lennart Karlsson.

En förfrågan skickas in till kommunen

Barbro och Lennart är en del av Frivilliga Resursgruppen Norrtälje och har sedan i mars enbart jobbat med coronarelaterade uppgifter och då främst med samordningen mellan hjälpsökande och föreningar som kan hjälpa till. Ett telefonsamtal till kommunen eller en ifylld förfrågan på webbsidan ”Norrtälje hjälper” resulterar i ett mejl till FRG. Därefter börjar FRG undersöka vilka föreningar/volontärer som finns i närområdet för den hjälpsökande. När de har fått tag på två till tre föreningar ringer de upp personen som efterfrågat hjälp.

– Personen får därefter telefonnumren till föreningarna och får själv ringa upp. Vi vill inte att de ska bli uppringda, för att motverka fuffens och oseriösa aktörer, säger Barbro Lellky.

Kallas in för att förstärka resurserna

Frivilliga Resursgruppen i Norrtälje består av ett 60-tal medlemmar som alla deltar i aktiviteter och insatser på frivillig basis. Det kan vara att dela ut informationsblad, agera trygghetsvärdar vid högtider som valborg och midsommar, dela ut vatten vid vattenavbrott eller assistera vid evakueringar. Frivilliga Resursgruppen kallas in på begäran av kommunledningen och deras uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas. Under krisen har förfrågan från personer i riskgruppen varit stor på framförallt hjälp med inhandling av mat men även apoteksärenden eller uthämtning av paket.

– Vid tillfällen där vi inte hittat några aktörer som kan hjälpa har vi själva fått hoppa in för att handla och leverera. Det är inte riktigt så det ska fungera men det gör vi förstås, för att folk inte ska behöva vara hungriga eller dö av svält, säger Barbro Lellky.

Frekvensen av mejl var högre i början, för att sedan stabilisera sig något.

– Det var som de som behövde hjälp fick stödpersoner som de regelbundet kunde kontakta. Men nu har antalet mejl ökat igen vilket kan bero på att de ordinarie hjälparna går på sommarledighet och blir otillgängliga. De kanske tar båten ut på sjön, säger Lennart Karlsson.

Vad vill ni skicka med nuvarande och potentiella hjälpande aktörer?

– Vi är väldigt glada att det är så många frivilliga som vill hjälpa till. Det är så bra att vi är många så kan man dela arbetet på flera, säger Barbro Lellky.

Barbro har ringt runt till flera som fått hjälp för att höra deras respons.

– De är så himla tacksamma, att kommunen fixar och hjälper till med det här gratis. Alla som jag har ringt till har verkligen varit nöjda och jag inte mottagit någon negativ reaktion alls, avslutar Barbro Lellky.

Utbildning för att bli medlem

För att bli medlem i en FRG-grupp måste du gå en grundutbildning omfattande 36 timmar. I grundutbildningen för FRG utbildas den frivillige i första hjälpen, hjärt-lungräddning samt förebyggande brandskyddskunskap. Att möta människor i kris och att organisera spontanfrivilliga ingår också i FRG-utbildningen.

Har du möjlighet att hjälpa eller behöver du hjälp?

Anmäl dig här. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.