Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fler yrkeskursplatser på Komvux i höst

23 juli 2020

Genom ökade statsbidrag till Vuxenutbildningen öppnas 150 extra studieplatser för Norrtälje kommun under hösten. Det innebär att fler än vanligt kommer att antas till yrkeskurser.

En ung kvinna och ung man sitter vid ett bord och studerar i böcker.

– Satsningen som gäller under hösten kommer att innebära att fler nu får möjlighet att höja sin yrkeskompetens. De med kortast utbildning prioriteras först, men även de som redan har en gymnasieexamen kan söka. Att få ny eller höja sin yrkeskompetens är viktig för de som nu kommer att söka arbeten inom nya branscher, säger Knut Nygaard, skolchef för vuxenutbildningen i Norrtälje.

Kompetenslyftssatsningen omfattar enskilda yrkeskurser inom olika yrkesområden. Sökande får möjlighet att läsa tre olika yrkeskurser inom ett yrkesområde där det finns ett behov arbetskraft. Samverkan sker med arbetsförmedlingen, som efter avslutad utbildning anordnar en rekryteringsträff med arbetsgivare inom aktuella branscher.

Den 3 juni beslöt Riksdagen om en ny lagstiftning som innebär ett tydligare uppdrag för Vuxenutbildningen för att stärka kompetensförsörjningen, snabba på integrationen och öka omställningsförmågan på arbetsmarknaden. Under 2021 ändras antagningsreglerna till Komvux, då större hänsyn ska tas till arbetsmarknadens och den enskildes behov. Idag är det vanligtvis svårt att bli antagen till en yrkesutbildning om man redan har en gymnasieexamen.

– Nu när arbetslösheten ökar och arbetsmarknaden förändras så är ökad yrkeskompetens viktig, det gäller för såväl företag/arbetsplatser som för den enskilde. Det kommer att behövs liknande satsningar kommande åren och det är därför viktigt regering och riksdag fortsätter skapa ekonomiska förutsättningar, så att vi i kommunen kan fortsätta göra särskilda satsningar på vuxenutbildningen, säger Utbildningsnämndens ordförande Patrik Dahl (C).

Yrkeskurserna inom Kompetenslyft börjar den 7 september och slutar 18 december. Ansökan öppnar redan den 28 juli och pågår till den 14 augusti. Yrkeskurserna bedrivs på olika Komvuxskolor, antagningen beslutas av Norrtälje vuxenutbildning.

Läs mer om vuxenutbildningen här.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.

Sida 13, målområde 7: Norrtälje kommun ska vara en inkluderande kommun – som främjar människors livskvalitet, egenmakt och egenförsörjning.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.