Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Årets kulturpristagare: "Jag är stolt och glad"

7 juli 2020

Norrtälje kommuns kulturpris går i år till konstnären Klara Kristalova. Priset delades ut under en ceremoni fredagen den 3 juli i Gustav II Adolfs park i Norrtälje, där konstnärens skulpturserie ”Flickan som försvann” står.

Klara Kristalova och Bengt Ericsson vid en av konstnärens skulpturer i Gustav II Adolfs park.

Klara Kristalova och Bengt Ericsson vid en av konstnärens skulpturer i Gustav II Adolfs park.

Klara Kristalova har under åren haft flera internationella utställningar där storstäder som både New York och Paris kan nämnas. Hon är just nu aktuell med utställningen "Upp i rök" på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

– Klara Kristalova är väletablerad, mångfacetterad och bosatt i Norrtälje. Hennes konst finns att hitta runt om i kommunen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson.

– Jag är glad och hedrad. Det är väldigt roligt att bli uppskattad, säger Klara Kristalova.

Ville lyfta fram unga tjejer

Kristalova berättar om sin skulpturserie i Gustav II Adolfs park:

– Jag fick frågan om jag kunde göra en skulpturgrupp hit. Jag bestämde mig då för att det skulle var lite som man kunde upptäcka efter hand. Det skulle inte vara en stor, central grej utan många av verken är ganska diskreta. De kanske man inte ens har sett trots att man har varit här många gånger.

Hon berättar att hon inspirerades mycket av sin tonårstid i Norrtälje när hon skapade skulturserien.

– Jag ville lyfta fram unga tjejer, så att det skulle bli som deras plats – som en symbol. Hela tematiken i parken är centrerad runt det, säger hon.

Om kulturpriset

Kommunens kulturpris har delats ut sedan 1972 och tilldelas en person eller grupp som bidragit med betydelsefulla insatser för Norrtälje kommuns kulturliv. Priset består av ett diplom, en statyett av konstnären Alf Olsson och prissumman på 20 000 kr. 

Se ceremonin och hör konstnären berätta om konsten i parken i videon nedan.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.