Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

I sol och värme – förbered dig och njut säkert av sommaren

24 juni 2020

Sommaren 2020 innebär att värmeböljor ger en ytterligare påfrestning i en redan av coronaviruset ansträngd situation, eftersom värmestress kan innebära negativa hälsoeffekter. I Roslagen är grundvattennivåerna dessutom ovanligt låga för säsongen, vilket i takt med ökad värme och ökad vattenanvändning kan innebära risk för brist på dricksvatten för en stor del av invånarna.

Kvinna dricker vatten ur en flaska i solskenet vid en sommaräng.

Var rädd om vatten och medmänniskor

Vid värmeböljor är det av ytterligare vikt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad spridning av coronaviruset. Höjda temperaturer kan för många, särskilt i coronas riskgrupper, innebära negativa hälsoeffekter samt nedsatt immunförsvar. Vattenbrist och möjlig uttorkning av kroppen innebär också det kraftigt förändrade och försämrade förhållanden för hälsan.

Därför behöver vi alla hjälpas åt för att minimera värmeböljans hälsorisker och påverkan på tillgång till vatten hos befolkningen. Håll avstånd och håll ut genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska spridning av coronaviruset. Vi behöver också alla vara vattensmarta och se till att det räcker till alla.

Under sommar och värmebölja är det extra viktigt att tänka den extra tanken och umgås säkert, för framtida somrars skull.

Tecken på uttorkning

Håll koll tecken på uttorkning hos dig själv och hos din omgivning. Långvarig och hög värme kan påverka hälsan, särskilt bland äldre och sjuka. Här kan du läsa och klicka dig vidare till mer information om tecken på uttorkning, om riskgrupper och om hur man i allmänhet skapar sig bra möjligheter att klara en värmebölja.

Riskgrupper för coronaviruset

Värmestress har ofta negativ påverkan på hälsan, särskilt hos grupper av individer som klassas som riskgrupper för coronaviruset. Klicka här för att läsa mer om hur du och din omgivning kan förbereda och förebygga för att minska värmens negativa effekter på hälsan.

Läs mer här om kommunens arbete för minskad spridning av coronaviruset.

Vid vattenbrist

Om du får akut vattenbrist kontaktar du kommunens Kontaktcenter för att få stöd och tips gällande platser för att hämta vatten samt kontaktuppgifter för eventuella transporter av stora mängder vatten. Läs mer om vattenbrist här.

Vad kan jag gör rent praktiskt för att spara på vattnet?

 • Fyll inte pool, badtunna eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn. Här kan du läsa mer om vatten till pool, badtunna och spaanläggning.  
 • Samla regnvatten i tunnor för att vattna rabatter och gräsmatta med. Det vattnet är dessutom syrerikare.
 • Anlägg helst inga nya rabatter eller gräsmatta som kräver mycket vattning.
 • Diska inte under rinnande vatten.
 • Kör disk- och tvättmaskin när de är fulla och använd kortprogram.
 • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter.
 • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken - då kan vattenmängden halveras.
 • Installera snålspolande toaletter.
 • Fyll inte badkaret och ta en kort dusch istället för en lång.
 • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Vid behov av dricksvatten här kommunen öppnat upp tappställen, där du kan hämta dricksvatten vid behov.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.

Sida 12, målområde 5: Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun – i både vardag och kris. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.