Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Årets kulturpristagare och stipendiater är utsedda

9 juni 2020

Norrtälje kommuns kulturpris går i år till konstnären Klara Kristalova och kulturstipendierna till Adam Dahlin och Amanda Rangemo. Utdelningen av priset planeras att äga rum under sommaren i Gustav II Adolfs park.

"Flicka och Blomma" av Klara Kristalova som finns att beskåda i Gustav II Adolfs park.

Det var vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 4 juni som nämnden utsåg årets mottagare av såväl kulturpris som kulturstipendier. Klara Kristalova har skapat flera av de skulpturer som finns att beskåda i Gustav II Adolfs park i Norrtälje. Kristalova har under åren haft flera internationella utställningar där storstäder som både New York och Paris kan nämnas. Hon är just nu aktuell med utställningen "Upp i rök" på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

– Klara Kristalova är väletablerad, mångfacetterad och bosatt i Norrtälje. Hennes konst finns att hitta runt om i kommunen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson. Nämnden har alltid ett antal namn, både män och kvinnor inom alla grenar av kulturen att välja bland de nominerade.

– Klara är nog mer känd internationellt än nationellt och det är bra att vi lyfter lokala förmågor, avslutar Bengt Ericsson.

Kommunens kulturpris har delats ut sedan 1972 och tilldelas en person eller grupp som bidragit med betydelsefulla insatser för Norrtälje kommuns kulturliv. Priset består av ett diplom, en statyett av konstnären Alf Olsson och prissumman på 20 000 kr. 

Årets kulturstipendier

Årets kulturstipendiater är Adam Dahlin från Hallstavik och Amanda Rangemo från Norrtälje. Adam Dahlin får stipendiet då han studerar musik, spelar i jazzband och behöver restaurera sin kontrabas och Amanda Rangemo för att bidra med kultur i dansens tecken. Stipendierna är på 20 000 kronor vardera och kommer delas ut vid höstens första nämndsmöte eller om möjligheten finns när invigningen av scenen i Rimbo äger rum.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.