Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Två kilometer konstutställning

7 maj 2020

Konstnärsgruppen STADSRÖRA har arrangerat en två kilometer lång utställning längs med Stockholmsvägen i Norrtälje. Syftet är att uppmuntra invånarna till olika former av dialoger om stadens offentliga rum.

  • Fotograf:Bo Lambert
  1. 1
  2. 2

Utställningen sträcker sig mellan Norrtälje Busstation till Campus Roslagen och pågår mellan 27 april och 4 juli. Stadsröra har i sin konst specialiserat sig på de individuella och kollektiva samtalen och deras ​konst har skapats tillsammans med grupper och invånare i Norrtälje. –Det är alltid lika kul att möta människor och se hur den konstnärliga kreativa processen kan trigga en sida hos människor där dom tillåter sig själva att tänka och skapa helt fritt utan restriktioner eller om idén faktiskt är praktiskt möjlig, säger Sara Lindström, koreograf. 

Övergångsställe i regnbågens färger

Barn och unga har varit aktiva och delat med sig av fantasier, drömmar och tankar om staden. 

– Det är fantastiskt roligt när fantasierna flödar och tusen spretiga idéer börjar ta form, då kan man börja skymta drömmar och önskningar genom deras konstnärliga uttryck, säger Sara Lindström. Sen kanske det inte går att fylla hela Stockholmsvägen med rosa sockervadd eller övergångsställen i regnbågens alla färger men det ger ett uttryck av vad som saknas på platsen och hur den målgrupp vi möter relaterar till staden, fortsätter hon.

Samarbete med Konsthall

Detta är en del av ett treårigt projekt i Norrtälje stad i samarbete med Norrtälje Konsthall och Samhällsbyggnadskontoret i Norrtälje Kommun.

– Vi har fört dialoger genom en grön bänk som vandrat genom staden, vi har fört samtal på en lådcykel, gått med ögonbindel, låtit slumpen ta oss genom staden och vi har dansat med människor på stora torget. Allt detta är bara några exempel på vad vi kallar ”upplevelsebaserade immateriella konstverk”, säger Lindström.

Vad får man inte missa om man bara vill gå en bit?

– Hela konstvandringen bör egentligen ses som ett enda verk, därför är det svårt att bara tipsa om en del. Det är själva vandringen som är verket. Hur du färdas mellan verken, hur dina tankar går när du vandrar längs med Stockholmsvägen, hur mycket uppmärksamhet du ger varje del av vägen, vart du vänder blicken, vad du hör, de olika miljöerna, rytmerna och ljuden som kommer till dig när du går där. Om du går hela sträckan blir du belönad, avslutar Helena Lambert, projektledare.

Passa på att ta del av den spännande utställningen mellan den 27 april och 4 juli. Glöm inte att hålla avstånd för att bidra till minskad smittspridning. Tänk särskilt på att visa hänsyn mot personer i riskgruppen.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.