Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Risk för vattenbrist – kommunen öppnar tappställen för dricksvatten

20 maj 2020

Grundvattennivåerna är låga i de största delarna av Sverige och mycket under de normala i Norrtälje kommun. Detta påverkar främst alla som har egen brunn och för att säkra upp tillgången till dricksvatten för alla öppnar nu kommunen tappställen vid brandstationer, där den som får vattenbrist fritt kan hämta vatten.

person fyller på vatten i dricksglas

Undersökningar av SGU (Sveriges geologiska undersökning) visar att grundvattennivåerna i Norrtäljes kommunområde är under de normala för säsongen. Det kan leda till vattenbrist och för att säkra upp tillgången öppnas nu tappställen för dricksvatten vid kommunens trygghetspunkter – våra brandstationer.

– Grundvattennivåerna är under eller mycket under normala nivåer och det är viktigt att vi alla är sparsamma med vattnet, men ännu så länge råder det inte akut vattenbrist i kommunen. Att öppna upp tappställena handlar om att vara proaktiv för att kunna förebygga och hantera en potentiellt svår situation, säger kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Magnus Wallin.

Brandstationerna utgör kommunens primära trygghets- och informationspunkter vid kriser och ska ses som en naturlig samlingsplats för invånarna när grundläggande samhällsservice ligger nere eller har svårt att nå ut till alla.

De som har kommunalt vatten påverkas inte lika mycket av de låga grundvattennivåerna, eftersom det vattnet främst kommer från större vattenförråd, som sjöar och vattendrag. Alla bör dock vara försiktiga med vattenanvändningen och det kan finnas anledning att vidta vattenbesparande åtgärder så att det inte blir vattenbrist.

Klicka här för att hitta adresserna till tappställena.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.

Sida 12, målområde 5: Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun – i både vardag och kris.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.