Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hamnpromenaden i Norrtälje Hamn invigd

26 maj 2020

Ett långt promenadstråk med ett stort torg och ett havsnära bryggdäck i Norrtälje Hamn är nu färdigt och öppet för allmänheten. På måndagen invigdes Hamnpromenaden genom bandklippning av Bino Drummond (M) och Ulrika Falk (S).​

Bild på medverkande vid invigningen av Hamnpromenaden i Norrtälje Hamn.

Lars Lindberger, presschef, Pernilla Logren, projektledare Norrtälje Hamn, Bino Drummond (M) och Ulrika Falk (S) medverkade vid den digitala invigningen som sändes live på Norrtälje kommuns Facebooksida. Foto: Hans Logren

– Det är fantastiskt att se att verkligheten överträffar visionsbilderna. Idag inviger vi 200 meter till av kajen. Med ett övre promenadstråk och ett nedre bryggdäck, säger Pernilla Logren, projektledare för Norrtälje Hamn.

Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande (KSO), beskriver Norrtälje Hamn som ett arv, som många beslutsfattare innan honom varit med och påverkat.

– Det här är något vi har varit väldigt politiskt överens om, att vi vill utveckla staden och se Norrtälje växa. Norrtälje Hamn skapar möjligheter att bo men framför allt möjligheter för alla kommuninvånare och besökare att ta del av och uppleva något nytt i staden.

Naturlig mötesplats

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande och tidigare KSO tror att Hamnpromenaden blir en uppskattad plats.

–Jag tror att det blir en naturlig mötesplats men också ett av all de fina stråken vi har i vår stad. Vi ser redan nu att det växt fram fina restaurangverksamheter.

– Vi utvecklar Norrtälje Hamn tillsammans, kommunen skulle aldrig lyckas med det här om det inte fanns aktörer som vill investera i hamnen och framför allt människor som vill flytta hit och bo här, säger Ulrika Falk.

Skärgården och staden

Sydväst arkitektur och landskap, som vann tävlingen om Norrtälje Hamns offentliga rum för några år sedan, ligger bakom gestaltningsidén. Temat i området är skärgård – och att ta in skärgården i staden. De olika delarna av promenaden inspireras av innerskärgård, mellanskärgård och ytterskärgård. Den nu färdigställda delen är mellanskärgård. Det ser man bland annat på växtligheten med skärgårdsliknande arter, träd, låga buskar och marktäckande perenner. Temat förändras successivt från Sjötullstorget till de yttre klipporna. De växter som trivs tar över och utvecklas efter platsens unika förutsättningar.

Plats för vila och aktivitet

Längs kajen finns klippor som fyller flera funktioner, utöver gestaltningsidén som för tankarna till skärgård, tar klipporna upp höjdskillnaderna mellan det lägre däcket och den övre Hamnpromenaden. Det lägre däcket döljer också en dagvattenreningsanläggning och så skapar de plats för plantering. Det stora trätorget är en plats tänkt för avkoppling och aktiviteter.

– Man kan använda trädäcket på många olika sätt, sola, vila, hänga, dansa, leka och ha olika former av evenemang, säger Pernilla Logren.

I och med invigningen den 25 maj öppnades även ett tillfälligt promenadstråk upp som gör att man kan ta sig från Norrtälje Hamn bort till Port Arthur, stråket kommer att hålla öppet till och med augusti. Turbåtarna kommer också som vanligt att gå längst ut på kajen i sommar.

Nästa år öppnar bron

Bygget av gång- och cykelbron, Havslänken, är i full gång. Bron som binder samman området med Societetsparken planeras att öppna våren 2021. Nyligen har politiken tagit investeringsbeslut som gör att man kan gå vidare med den tredje och sista etappen i hamnen. Hela projektet beräknas vara i hamn omkring år 2030.

Se invigningen av Hamnpromenaden

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.