Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Förskolan Körsbäret hittar kreativa lösningar i coronatider

19 maj 2020

I rådande tider uppmanas vi alla att hålla avstånd till varandra. På förskolan Körsbäret sjunger barnen blinka lilla stjärna när de tvättar händerna och flyttar ut stora delar av undervisningen.

För att minska smittspridning uppmanas vi alla att hålla två meters avstånd till varandra, men det är en utmaning på förskola. Pedagogerna på förskolan Körsbäret har hittat sätt att få barnen att tänka till kring avstånd och hygien.

Linnéa Johansson jobbar som arbetslagsledare och förskollärare på förskolan Körsbäret i Solbacka. Hon berättar att barnen har många frågor och funderingar kring corona och att de tillsammans skapar ett lärande för alla barn.

– Vi samtalar med barnen när frågor dyker upp spontant i verksamheten. Barnen har mycket tankar och funderingar som de lyfter med oss. Detta ger oss fantastiska möjligheter att skapa ett lärande för hela gruppen. Vi lär tillsammans med barnen och söker information tillsammans. Det är det som är så bra, ingen är expert så vi får vara medforskande pedagoger med barnen.

Att hålla två meters avstånd mellan barn på förskola är svårt då barnen är i behov av närhet och stöd i aktiviteter, men det går att hitta kreativa lösningar. Barnen delas in i mindre grupper och mycket av undervisningen flyttas ut och hålls utomhus. Linnéa berättar även att de alltid varit noga med att tvätta händerna men nu är de ännu mer noggranna att tvåla händernas alla delar.

– Vi har pratat om hur viktigt det är att även tvätta länge, 30 sekunder. Men hur länge är 30 sekunder egentligen? För oss blev det konkret när barnen fick sjunga ”blinka lilla stjärna” istället för att räkna.

Barnen får gestalta två meter på deras sätt

Barnen har även fått jobba med att illustrera och gestalta två meter. De har gjort alltifrån teckningar som visar på avstånd mellan varandra, till att göra så kallade coronabollar.

Barnen på förskolan Körsbäret visar upp sina coronabollar och teckningar.Barnen visar upp sina coronabollar och teckningar de gjort.

Ellen, Olivia, Noah och Lily-Adéle är några av barnen som går på förskolan Körsbäret och de berättar att det är viktigt att inte hosta på varandra och att stanna hemma om man är sjuk då corona är väldigt smittsamt. När vi träffar barnen hostar Noah.

– Åh vänta, jag måste bara springa och tvätta händerna för jag råkade hosta i handen!

Barnen berättar att det är viktigt att hosta i armvecket när man behöver hosta. Men det går även att undvika hostan på annat sätt.

– Jag duckar under hostan om någon hostar, säger Ellen.
– Jag hoppar bara över hostan om den kommer, säger Olivia.

Linnéa avslutar med att berätta att föräldrarna litar på pedagogerna och att de råd som ges följs på förskolan.

– Den största utmaningen har varit hur vi ska göra med barnen som är hemma länge, hur de ska få vara delaktiga i den undervisningen som sker på förskolan. Men vi har alla fått vara kreativa och hittat lösningar på detta.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.