Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ett ovanligt studentfirande

26 maj 2020

Utifrån rådande situation kommer årets studentfirande på Rodengymnasiet att genomföras i ett alternativt format som gör studenten minnesvärd för avgångseleverna samtidigt som hänsyn tas till gällande riktlinjer.

Studentmössa i häggbusken

– Vi vill ge alla våra studenter en fin avslutning på gymnasiestudierna. Studenterna är verkligen värda att bli firade och hyllade efter alla år av studier. En studentvecka kommer att anordnas den 8-12 juni, där man klassvis kommer att mingla och springa ut för att markera denna milstolpe i livet. Ansvar och omtanke har varit ledord när vi tillsammans med elevrepresentanter hittat en lösning. Den lösning vi landat i utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer samtidigt som elevernas önskan att få träffa sina klasskamrater kan uppfyllas, säger Gustav Johansson, rektor på Rodengymnasiet.

Klassvis mingel och utspring

Studentveckan äger rum den 8-11 juni, med digital avslutning den 12 juni.

Firande med mingel, stipendieutdelning och utspring kommer att anordnas klassvis under veckan, med fyra tider per dag. Anhöriga får inte delta i utspringet på skolans område, men kommer att ha möjlighet att se en film från klassernas utspring den 12 juni. Att arrangera ett alternativt studentfirande bygger på att alla respekterar aktuella regler om att hålla avstånd till varandra.

Genom ett tidschema där en klass i taget samlas på skolan undviks större folksamlingar. De exakta tiderna kommuniceras via lärplattformen till eleverna. Här på kommunens webbplats läggs en länk till avslutningsfilmen ut.

Utifrån dagens rekommendationer är det inte möjligt med ett traditionsenligt studentfirande där släkt och vänner tar emot sin student på, eller i närheten av skolområdet. Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer kvarstår.

Flakåkning är inte tillåtet i år. Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från det och den 15 maj införde Transportstyrelsen tillfälliga regler som tar bort möjligheten att genomföra flakåkning.

Bakgrund

Barn- och utbildningskontoret har i regional samverkan och i samverkan med skolledningen på Rodengymnasiet och de fristående skolorna dragit slutsatsen att årets studentfirande inte går att genomföra på ett traditionsenligt sätt.
Sedan dess har skolledningen på Rodengymnasiet gemensamt med elevrepresentanter från avgångsklasserna arbetat fram hur ett alternativt firande med utspring kan gå till på kommunens gymnasieskola.

– Det har framkommit många bra och kloka idéer i den dialog som vi och skolledningen fört med eleverna, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi vill passa på att tacka alla elever för ert engagemang inför studenten 2020. Självklart kommer vissa att känna besvikelse över att inte få en traditionell studentdag, men tillsammans ska vi ändå se till att det blir en minnesvärd dag, säger Jenny Nordström, förvaltningsdirektör på Barn- och utbildningskontoret.

På Rodengymnasiet är det ca 370 avgångselever.

Att ta studenten är en milstolpe i livet, och i år behöver vi alla hjälpas åt att fira studenten med extra omtanke för varandra.

Vanlig frågor och svar om studentfirandet hittar du här

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.