Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Det blir coronaanpassat studentfirande för kommunens studenter

20 maj 2020

Nu har skolledning och elevrepresentanter kommit överens om en lösning på hur sistaårseleverna på gymnasiet ska kunna fira studenten. Det blir ett firande i mindre grupper över flera dagar, och det hela kommer även livestreamas.

Studentmössa i häggbusken

Om snart tre veckor får sistaårseleverna på gymnasiet ta på sig sina studentmössor och sjunga om studentens lyckliga dag. Kommunens barn- och utbildningskontor har under en tid fört dialog med elevrepresentanter, skolledningen på Rodengymnasiet och företrädare för de fristående skolorna, liksom i regional samverkan om vilka former årets studentfirande ska ta, i ljuset av den pågående coronapandemin. Nu har skolledning och elevrepresentanter kommit överens om en lösning kring det kommande alternativa firandet.

– Vi har från kommunens sida varit angelägna om att så långt det är möjligt tillmötesgå de blivande studenternas önskemål om att få samlas i sina klasser. När vi sett över olika möjligheter har vi därför tagit fasta på att det viktigaste är att få träffa sina klasskamrater och bedömt att det går att genomföra med bibehållen respekt för myndigheternas riktlinjer om folksamlingar, säger Barn- och utbildningsdirektör Jenny Nordström.

Det firande som nu planeras innebär att den 8-12 juni blir en studentvecka då fyra avgångsklasser per dag mellan måndag och torsdag kommer att samlas klassvis utomhus vid skolan, där det kommer att finnas partytält och bord som gör det möjligt att hålla avstånd. Tilltugg och dryck kommer att serveras. Veckan avslutas med en digital studentceremoni den 12 juni.

Studentfirandet kommer att livestreamas för de som inte kan delta, vilket exempelvis gäller elever i riskgrupper eller som har symptom och därför bör hålla sig hemma.

Det aktuella förbudet mot folksamlingar med över 50 personer innebär att endast elever och personal kommer att delta. Släkt och vänner uppmanas hålla sig hemma och hitta andra sätt att fira sina studenter. Det blir inget traditionellt utspring och ett nationellt förbud mot studentflak gäller sedan den 15 maj. Vidare gäller rekommendationen att undvika större fester och att primärt fira med sina närmaste.

– Studenten är en av livets milstolpar och det är självklart en stor uppoffring som Rodengymnasiets elever gör när de inte får ett traditionellt studentfirande, därför är jag glad över att vi nu har landat i en lösning som gör det möjligt för avgångseleverna att fira sin avslutning på studierna och samlas klassvis, säger Gustav Johansson, rektor på Rodengymnasiet.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.