Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fikaring – nytt initiativ för gemenskap

26 april 2020

Vill du prova ett nytt sätt för att upprätthålla sociala kontakter under den pågående smittspridningen av coronaviruset och covid-19? Då ska du fikaringa – en ny aktivitet som till att börja med har startat inom kommunens träffpunkter för äldre.

Maja Eriksson vid sitt köksbord, med fika och en mobiltelefon.

Maja Eriksson i Rimbo.

– Många av de äldre som i vanliga fall besöker träffpunkterna och deltar i våra olika aktiviteter känner sig nu mer ensamma när vi inte längre kan ses. Därför är det här ett jättebra sätt att behålla de sociala kontakterna på när vi pratar och fikar tillsammans, säger Maja Eriksson, ordförande för den ideella förening som driver Träffpunkten i Rimbo.

– Initialt är det vi som är ordföranden vid de olika träffpunkterna som ringer varann en gång i veckan i det som vi kallar att fikaringa. Nu är tanken att vi ska starta fler fikaringar tillsammans med de äldre, säger Maja. 

Håll ut – och håll kontakten via telefon

Träffpunkternas verksamheter i Norrtälje kommun är stängda sedan den 14 mars.  Folkhälsomyndighetens uppmanar alla som är 70 år eller äldre är att stanna hemma och undvika nära kontakter med andra för att minska smittspridningen. Norrtälje kommun och Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) håller gemensamt i det praktiska genomförandet av de här fikaringarna.

– Det gäller nu att hålla ut och hålla kontakten med varandra på andra sätt för att minska den oro och ensamhet som många känner. Därför valde vi att starta de här fikaringarna, säger Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde. 

Prova själv hålla kontakten via en fikaring

– Det är också många äldre som inte vet hur man kan gör för att hålla kontakten via internet. Inledningsvis provar vi fikaringarna inom träffpunkterna. Vi fortsätter också att bjuda in andra föreningar för att prova det här sättet att hålla kontakten på. Men, det är viktigt att betona att  vem som helst kan starta en fikaring för att hålla kontakten med sina nära och kära, säger Kerstin Stambert, samordnare för ideella föreningar på KSON.

– Det har blivit ett mycket uppskattat inslag att höras antingen till förmförmiddags- eller eftermiddagsfikat via telefonen,  säger Jussi Böök, ordförande för Finska föreningen som driver träffpunkterna i Norrtälje stad och i Hallstavik där man nu provat fikaringarna under en tid. 

Vill du själv prova på att fikaringa?

Så här fungerar det:  

  • Samla ihop en grupp som vill hålla kontakten genom att fika tillsammans. Max antal är fem personer, men det lämpar sig allra bäst för tre till fyra deltagare. Då kommer alla bäst till tals. 
  • Välj en gemensam valfri sexsiffrig kod som alla antecknar. 
  • Bestäm en tidpunkt när ni ska ringa varann och fika tillsammans.
  • Vid den överenskomna tiden ringer alla till nummer 08 5000 5000 och knappar in den sexsiffriga koden som fikadeltagarna kom överens om.

Vill du veta mer?

Ta då kontakt med:  

Läs mer om träffpunkterna i kommunen

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.