Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ta ansvar – håll avstånd

24 april 2020

Inför helgen är det viktigt att fortsätta följa rekommendationerna för att fortsatt minska smittspridningen av coronaviruset. Framförallt gäller det att hålla avstånd till andra på minst två meter överallt där folk samlas – både inomhus och utomhus. "Jag har all förståelse för att det är svårare att tänka krismedvetet när det är sol och fläktande vindar. Men vi måste hålla ut, för den här krisen är definitivt inte över", säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond.

Väderleksrapporterna lovar försommarvärme, solen skiner och uteserveringarna börjar nu öppna, samtidigt som krisen kanske börjar upplevas som ett nytt normalläge. Detta bidrar till att det kan vara svårare att fortsätta tänka krismedvetet. Fler människor kommer att vistas ute och då är det viktigare än någonsin att fortsätta ta ansvar. Detta innebär att vi alla måste hålla avstånd till varandra – minst två meter, visa hänsyn och inte trängas på restauranger. Vården är hårt belastad och platåfasen är inte över utan vi måste alla hålla ut och arbeta med de restriktioner som råder, uppger Smittskydd Stockholm.

Regeringen har bett alla kommuner att  vidta extra åtgärder för att minska risken för smittspridning och meddela om man ökat inspektioner på restauranger, för att säkerställa att de följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. Om restriktionerna inte följs kan det leda till att verksamheter måste stängas. Det är därför extra viktigt att ta eget ansvar och bidra till att reglerna följs. Se helt enkelt till att just du gör vad du kan för att hålla avståndet, oavsett var du befinner dig.

Polisen ökar trygghetsarbetet

Den nuvarande coronasituationen riskerar att bidra till ökad otrygghet och därför jobbar polisen med ökad synlighet för att öka tryggheten och minska oron i samhället. Poliser arbetar regelbundet i parker, på gator och torg och andra allmänna platser i regionen.

- Det är viktigt för oss att jobba förebyggande i oroliga tider, uppger Carola Wiklund på Norrtäljepolisen.

Att människor vistas i parker eller andra offentliga utemiljöer, exempelvis då det är fint väder, är inte att anse som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, utan det anses som folksamling. Folksamlingar ingår inte i regeln om förbud på sammankomster över 50 personer och polisen har inte befogenhet att se till att människor sitter två meter ifrån varandra.

- Det individuella ansvaret är ännu större i dessa sammanhang. Polisen är dock behjälplig i arbetet med att informera invånarna om Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner och hur dessa ska följas, säger Carola Wiklund.

Om det skulle uppstå  eller anordnas en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, gäller den tillfälliga lagstiftningen om en gräns på 50 personer och polisen kan då besluta om att upplösa en sådan sammankomst.

De åtta råden

Det har aldrig varit så enkelt att rädda liv, som nu. Det handlar om att följa dessa åtta råd:

1. Stanna hemma om du har symtom

2. Arbeta hemifrån om du kan

3. Besök inte äldre personer

4. Tvätta händerna ofta, med tvål

5. Håll avståndet till andra

6. Undvik folksamlingar och fester

7. Undvik alla onödiga resor

8. Du som är 70 år eller äldre: Undvik nära kontakter, kollektivtrafik och butiker

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.