Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Så hjälper vi varandra i utsatta tider

21 april 2020

När vi befinner oss i extraordinära situationer och vardagen inte ser ut som den brukar, är det viktigt att hjälpas åt att fånga in grannars och medmänniskors behov av stöd och hjälp. Här är några tips på hur du kan bidra.

Ett ensamt barn står på en strand.

Utbrottet av covid-19 gör att det är lätt att glömma andra viktiga saker. Som att barn har rätt till en trygg och säker uppväxt. Som att grannen lever ensam och kanske behöver socialt stöd och hjälp med vardagsbestyr som att handla mat exempelvis.

Under den pågående coronasituationen har antalet anmälningar till socialtjänsten om oro för att barn far illa minskat. Det är ett klassiskt mönster som känns igen under liknande kriser, att orosanmälningar går ned under den akuta fasen, och ökar sedan igen när faran lagt sig.

- Vi ser att de allvarligaste anmälningarna fortsätter att komma in medan de mindre allvarliga minskar under stora kriser, säger Pia Molander Wistam, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen på Norrtälje kommun.

En effekt av den pågående krisen är att färre människor är ute och rör sig på stan, och det betyder att det finns färre ögon som kan fånga upp oroliga situationer där exempelvis barn eller unga råkar illa ut.

- Det är viktigt att vi alla hjälps åt att larma om vi tror att barn och unga far illa. Anställda inom exempelvis skolan har en skyldighet att anmäla om de misstänker att ett barn far illa, men vi har alla som vuxna ett ansvar för att hjälpa till, säger Pia Molander Wistam.

Det finns en e-tjänst där du som privatperson kan anmäla om du misstänker att ett barn behöver hjälp. Då kan socialtjänsten enklare hitta fram till barn som eventuellt behöver stöd eller skydd.

- Vi har tydligt utformade regler kring hur vi hanterar orosanmälningar. Socialtjänsten arbetar främst med insatser för att stötta föräldrar att ta hand om sina barn. Att barn inte ska bo med sina föräldrar sker oftast som en sista utväg, säger Pia Molander Wistam på socialtjänsten i Norrtälje kommun.

Här hittar du e-tjänsten där du som privatperson kan göra en anmälan om att du misstänker att ett barn far illa.

Orosanmälan barn 

Vill du hjälpa andra medmänniskor under den fortsatta krisen kan du gå in på Norrtälje hjälper. Där kan du bidra efter förmåga, till den som inte kan utföra vardagssysslor. Här kan du som har behov av hjälp också anmäla det.

Du hittar all info på:

www.norrtäljehjälper.se

Eller ring Kontaktcenter på 0176- 71000.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.