Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Inget traditionellt studentfirande i Norrtälje i år

14 april 2020

De kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län samt Håbo kommun ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring, stora samlingar på skolgården och flakåkning i skolornas regi. Det är följden av ett gemensamt beslut som utbildningscheferna i länet har fattat.

Glada studenter firar med konfetti i luften.

Bakgrunden är att gymnasieskolorna bedömer att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för smittspridning av Covid-19. Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna haft distansundervisning i syfte att minska smittspridningen i samhället. Utöver det finns rekommendationer om att minimera sociala kontakter och förbud mot folksamlingar över 50 personer. Det blir alltså inget vanligt studentfirande på Rodengymnasiet i år.

– Vi har ju varandras elever i regionen, därför är det viktigt med en gemensam hållning. Annars skulle det bli väldigt otydligt för både rektorer, lärare, elever och vårdnadshavare. Därför ser vi ingen annan utväg än att ställa om studentfirandet för att fira på andra sätt än så som det brukar se ut, säger Jenny Nordström, förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret.

Det gemensamma beslutet har fattats av alla kommuner som ingår i den regionala gymnasieregionen och omfattar både kommunala gymnasieskolor och gymnasiesärskolor.

– Våra studenter är verkligen värda att firas efter alla år av hårda studier. Men den situation som coronaviruset har fört med sig gör det tyvärr omöjligt att genomföra ett traditionellt studentfirande den här våren, säger Patrik Dahl (C), ordförande i utbildningsnämnden.

Under nästa vecka kommer Rodengymnasiet att samverka med representanter för elevkåren och de klasser som i år tar studenten för att se vilka möjliga alternativ till ett vanligt studentfirande som kan finnas, till exempel ett senarelagt utspring eller en digital ceremoni. Barn- och utbildningskontoret kommer även att tala med de fristående gymnasieskolorna i kommunen för att se om det är möjligt att alla gymnasier i kommunen agerar likadant.

När det gäller studenternas mösspåtagning har Rodengymnasiet redan beslutat om att göra det med ett digitalt deltagande och firande den 30 april.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.