Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fem miljoner extra till socialnämnden

6 april 2020

Allians för Norrtälje kommun kommer anslå fem miljoner kronor extra till socialnämnden för att möta de ökande behoven i kommunen på grund av coronasmittan.

– Det är ett välkommen tillskott till vår verksamhet. Socialkontoret har förtjänstfullt och under en lång tid arbetat med effektiviseringar och förändrat arbetssätt. Men en kommun som växer får av naturliga skäl även ökade behov inom det sociala området, och vi ser att de behoven fortsätter att öka, säger Åsa Wennerfors (L), ordförande i socialnämnden.

63,5 miljoner kronor i tillskott från staten

Allians för Norrtälje kommun föreslår att man ska anslå fem miljoner kronor av de pengar som kommunen får från de extra välfärdsmiljarderna som riksdagen beslutade om tidigare i år. Pengarna ska gå till socialnämnden för ökade kostnader inom verksamheter relaterade till utbrottet av corona-viruset. Verksamheter som kan beröras är bland annat försörjningsstöd.

– Det här är en viktig extrasatsning som vi gör för att nämnden ska hålla budget. Våra medarbetare på socialkontoret gör ett fantastiskt jobb, men med en växande befolkning och de negativa effekter som coronasmittan har på vår kommun kommer pengarna behövas, säger Staffan Tjörnhammar (M), 1:e vice ordförande i socialnämnden.

Regeringen meddelade också i torsdags att man skjuter till ytterligare 15 miljarder kronor till Sveriges kommuner i vårändringsbudgeten. För Norrtälje kommun innebär det ytterligare 63,5 miljoner kronor i tillskott från staten.

"Fler kan behöva försörjningsstöd i coronasmittans konsekvenser"

– Ett välkommet tillskott som kommer de mest utsatta och ekonomiskt sämst ställda till del. Dessutom kan fler behöva försörjningsstöd framöver på grund av coronasmittans konsekvenser, säger Kule Palmstierna (C), ledamot i socialnämnden.

– Jag är väldigt glad för den här satsningen som riktar sig mot de mest utsatta i vår kommun, säger Eva Egserius (KD), ledamot i socialnämnden.

Socialnämnden har i år en budget på 253,9 miljoner kronor, men redan i prognoserna i februari såg man risker för att flera områden skulle gå över budget på helåret. Förra året gjorde socialnämnden kostnadsbesparingar på 25 miljoner kronor men redovisar trots det en negativ avvikelse mot budget med -10,7 miljoner kronor. Därför är de extra pengarna mycket välkomna. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.