Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtäljehjälper.se – ny plattform för stöd under coronakrisen

23 mars 2020

Norrtälje kommun lanserar en ny digital plattform för att matcha invånares behov av hjälp i vardagen med civilsamhällsorganisationers och frivilliga krafters möjligheter att bidra under den pågående coronakrisen.

Person som handlar i mataffär.

Personer som tillhör en riskgrupp kan exempelvis behöva hjälp med matinköp.

Äldre invånare och andra grupper som av olika skäl uppmanas isolera sig för att skydda sig från smitta kan komma att behöva extra stöd den kommande tiden. Det handlar om individer som inte själva uppsöker eller ingår i ordinarie omsorg eller sjukvård, men som i spåren av coronasmittan behöver hjälp i vardagen. Exempelvis med inköp, leverans av mat eller stöd i kontakten med myndigheter. Därför tar Norrtälje kommun nu initiativ till en ny plattform där invånares behov i vardagen ska kunna förmedlas till civilsamhällesorganisationer som kan hjälpa till med lösningar. Tanken är inte att frivilliga insatser ska ersätta den kommunala servicen, utan att komplettera den.

Ska kartlägga vilka behov som finns

Plattformen heter norrtäljehjälper.se. Civilsamhällesorganisationer bjuds nu in att meddela kommunen hur de kan bidra. I nästa steg kommer invånare uppmanas att lämna information om sina behov.

De invånare som inte har tillgång till webbsidan kommer kunna ringa in till kommunen kontaktcenter och lämna information om sina behov. Utifrån de behov och stödinsatser som identifieras under veckan kommer förmedlingen av kontakter mellan invånare och stödjande organisationer att sätta igång.

– Nu i början av veckan kommer vi skyndsamt att kartlägga vilka behov som finns hos våra invånare och etablerade organisationers möjligheter att bidra. Jag hoppas att vi i ett senare skede även ska kunna skapa möjligheter för enskilda privatpersoner att kanalisera sitt engagemang via plattformen, säger Therése Bäckström, projektledare för norrtäljehjälper.se.

Förutsättningar för att hjälpas åt

– Förhoppningen är att vi genom initiativet norrtäljehjälper.se ska skapa förutsättningar för att hjälpas åt så mycket vi kan i dessa kristider, säger Therése Bäckström, projektledare för norrtaljehjalper.se.

Samtliga partier i kommunfullmäktige står bakom initiativet. Bedömningen är att Coronavirusets framfart kräver att vi nu samlar alla våra gemensamma krafter för att ta oss stärkta ur krisen. Genom en bred politisk uppslutning bakom initiativet är ambitionen att det också ska få en bred förankring och engagemang hos både organisationer och privatpersoner.

Gå direkt till norrtäljehjälper.se

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.