Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kommunen lanserar stödpaket för kulturell verksamhet

22 mars 2020

Ett digitalt stödpaket lanseras av Norrtälje kommun för att underlätta att ta del av det kulturella utbudet per distans för att undvika spridning av coronaviruset.

Ett barn sitter med en vuxen och läser på en surfplatta.

Paketet är framtaget av Kultur- och fritidsnämnden och innehåller bland annat nya och utökade möjligheter till att ta del av digitala böcker och filmer från biblioteken, samtidigt som det ger bibliotek och kulturverksamheter ökat stöd för att upprätthålla sina funktioner och utbud i takt med att antalet fysiska besökare sjunker.

– Att barn 6-12 år ges möjlighet att läsa e-böcker är toppen. Vi blir bland de första biblioteken i landet som fixar det, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson. Nytt är också utvalda kvalitetsfilmer som passar många daglediga.

Digitala tjänster

Kultur- och fritidskontoret håller hemsidorna aktuella med den information vi kan ge om inställda program och öppettider på våra institutioner.

Läs mer på: www.norrtalje.se och www.kultur.norrtalje.se.

Biblioteksverksamheten

Biblioteken höjer antalet e-böcker som kan lånas till att obegränsat gälla 16 500 titlar och antalet e-ljudböcker till obegränsad möjlighet att välja bland 3 500 titlar samt att ett stort utbud av streamad film erbjuds. Nytt är att NE (Nationalencyklopedin) också blir fritt tillgänglig.

Appen Bibblix, e-böcker för barn (6-12 år), introduceras i samband med stödpaketet. Med hjälp av appen kan man läsa direkt i surfplatta eller mobiltelefon. Appen finns att ladda ned i App Store och Google play eller www.bibblix.se.

E-tjänster som biblioteket kan erbjuda

Många av kommunens bibliotekstjänster når du hemifrån. Du kan till exempel låna e-böcker och e-ljudböcker samt söka i bibliotekens databaser. Om du loggar in på bibliotekens webbplats kan du också reservera eller låna om böcker och mycket annat.

Klicka här för att hitta bibliotekens hela utbud.

Skapande skola

Elever som har inplanerade Skapande skola besök kommer att kunna stanna kvar på sin skola och få ta del av besöket via digital teknik. Arbetet pågår för att få ut information till skolorna och för att få fram tekniken.

  • Åk 5 skapande skola, ser vi över att digitalisera besöket på Norrtälje konsthall, inklusive workshop.
  • Åk 7 redan förberett för att göra ”klassens låt” helt över nätet.
  • Åk 1 och F klassen aktörer ombedda att se över möjligheterna till att göra workshopen digital med lärarhandledning.

Kultur i skolan

Kultur i skolan kommer erbjuda pedagogiska och tankeväckande filmer som alla har en lärarhandledning. Filmerna distribueras av Filmcentrum.com.

De kommer finnas tillgängliga under 72 timmar och Vimeo-länken kommer distribueras både till lärare och även till de elever som är hemma.

Information kommer att finnas på norrtalje.se/kulturiskolan samt kommer även att meddelas kulturombud och lärare.

En film per vecka finns tillgänglig onsdag-fredag med start vecka 14.

Roslagens kulturskola

Roslagens kulturskola bedriver instrumentalundervisningen på distans via Skype, inspelade videor, mobiltelefoner och andra sätt som lärarna gör upp med varje elev.

För mer information kontaktas:

Adam Persson, kultur- och fritidsdirektör, adam.persson@norrtalje.se, 0176-712 29.

Varför skriver vi det här?

Mål och budget 2020-2022.

Sida 13: Norrtälje kommun ska vara en inkluderande kommun – som främjar människors livskvalitet, egenmakt och egenförsörjning.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.