Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gemensamma krafter bakom lokalproducerad handsprit

26 mars 2020

När samhället utsätts för oväntade och ovanliga prövningar gäller det att hjälpas åt och hitta nya arbetssätt och samarbeten. Några som verkligen har fått prova på det är Norrtälje kommuns upphandlare Fredrik Bohlin och Norrtelje brenneri.

Norrtelje brenneri tillverkar handsprit under Coronakrisen

Historien tog sin början den 20 mars när Fredrik Bohlin, upphandlare på Norrtälje kommun, fick i uppdrag av sin chef att upphandla handsprit. Norrtelje brenneri hade då varit i kontakt med Räddningstjänsten för att utöka sitt produktionstillstånd.

– Vi började tänka på om vi kunde göra något, och då gick tankarna till att vi kanske kunde hjälpa till att tillverka handsprit, säger Richard Jansson på Norrtelje brenneri.

När upphandlingen om lokalproducerad handsprit hamnade på Fredriks bord så började han med att ringa till Norrtelje brenneri för att stämma av.

– Jag ringde då upp Richard, och han sa att de väldigt gärna ville hjälpa till i den här situationen som råder, säger Fredrik Bohlin.

Sagt och gjort. Fredrik stämde av med Kommunalförbundet sjukvård och omsorg (KSON), sjukvården och barn- och elevhälsan om hur mycket handsprit som behövdes. Norrtelje brenneri i sin tur kollade upp vad som behövdes för själva tillverkningen.

– Plötsligt hörde även kulturen av sig och sa att de även gärna ville ha handsprit till biblioteken. Då insåg jag att det här börjar bli väldigt stort, berättar Fredrik Bohlin.

Efter avstämningarna ringde Fredrik upp Richard på Norrtelje brenneri igen och sade att KSON vill ha ett stort antal pallar med dunkar handsprit.

Handsprit ska bestå av 70 procent sprit och vara denaturerad (otjänlig att äta eller dricka) så att handspriten inte ska kunna intas. Men här stötte Fredrik och Richard på patrull. Både medlet och dunkar verkar vara slut överallt.

Note löste problemet

Av en slump ringde Fredriks bror som är vd på det lokala tillverkningsföretaget Note och Fredrik berättade för honom om vad han sysslar med på jobbet.

– Brorsan undrade om vi behöver Isopropanol. Och det är just den sortens medel vi behöver för att kunna tillverka handspriten. Note kunde skänka 20 liter, berättar Fredrik.

Fredrik ringde tillbaka till Richard som blev eld och lågor och åkte direkt till Note för att hämta medlet. Samtidigt som Fredrik har pratat med sin bror har även Norrtelje brenneri fått tag i dunkar som de åker och hämtar i Skänninge utanför Linköping.

När medlet och dunkarna var på plats kunde Norrtelje brenneri äntligen starta tillverkningen av handspriten.

Även internservice i kommunhuset drogs in i arbetet och köpte in små pumpflaskor som kan fyllas på med handsprit. De flaskorna kommer i sin tur köras ut med internpost till de verksamheter som efterfrågat dem.

Första leveransen iväg

Handspriten har nu blivit godkänd av en kontrollinspektör och den första leveransen har gått iväg till sjukhuset.
– Vi kommer fortsätta göra handsprit, vi ställer om vår tillverkning helt men hoppas att vi inte kommer att behöva göra detta så länge, säger Richard Jansson.

Så tack vare snabba insatser från flera olika håll så kommer det nu att fortsätta att levereras lokalproducerad handsprit till Norrtälje kommuns olika verksamheter där behoven finns. I den mån det blir ett överskott kommer detta förmedlas till prioriterade användare i regionen via Länsstyrelsen.

– Det känns väldigt roligt att på något sätt kunna hjälpa till, ingen kan göra allt men alla kan göra någonting, säger Fredrik Bohlin.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.