Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De stöttar i föräldraskapets utmaningar

10 mars 2020

Att vara förälder kan ibland vara en utmaning. Eva Elelid och Eva Paulsén, samordnare för föräldraskapsstöd i Norrtälje kommun, berättar att de sett ett behov av ökad stöttning till föräldrar och unga gällande frågor om, bland annat, internetanvändning.

Trygg i Norrtälje kommun (TiNK) är en avdelning på kommunstyrelsekontoret som samordnar, leder och utvecklar trygghetsarbetet mellan Norrtälje kommun, Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje, Polisen, föreningar, företag, kyrkorna och andra myndigheter. Som samordnare för föräldraskapsstöd har man en tät dialog med föräldrar och andra viktiga vuxna i Norrtälje kommun.

– Eva och jag, vi jobbar ju med föräldrastöd till alla föräldrar och andra viktiga vuxna i Norrtälje kommun. Vi erbjuder bland annat individuella samtal, och vi är inte behandlande på något sätt, men vi kan prata och bolla idéer och tankar när föräldrar är oroliga eller undrar var de ska vända sig. Då kanske vi har lite tips på hur man skulle kunna gå vidare med vissa saker, säger Eva Paulsén.

Eva berättar vidare att de även erbjuder grupper, föräldraträffar. Bland annat ett program som heter Alla Barn i Centrum (ABC). Dessa vänder sig till föräldrar som har barn mellan 3-12 år. Där finns möjlighet att träffa andra föräldrar och få tips och idéer och dessa har varit väldigt populära. 

Eva Elelid berättar även att de blivit lite kända genom olika plattformar och nätverk som TiNK har. De kommer i kontakt med väldigt mycket folk inom olika verksamheter och detta, i sin tur, sprider vidare var de finns och hur man hittar kontaktuppgifter.

Föreläsningsserie med Maria Dufva

En del i arbetet som pågår under våren är en föreläsningsserie med Maria Dufva, kriminolog och författare. Syftet med att göra denna storsatsning är att alla, både unga, lärare, föräldrar och andra viktiga vuxna kring barn och unga ska få möjlighet att få verktyg att lättare prata om internet och dess användning och faror. Studiematerial, handledningsmaterial, och länkar med tips från Maria Dufvas bok skickades ut till de skolor som anmält sig för att kunna förbereda sig inför ämnet.

Då föräldrarna och barnen får liknande typ av information, kan det bli lättare att prata om hemma.

– Vi har fått höra att föräldrar är nöjda och tycker det har varit bra information. Och vi tänker också att många föräldrar uppskattar att även barnen får denna kunskap på dagtid. Så de kan jobba vidare med det i skolorna och att föräldrarna får samma, eller liknande, kunskap på kvällen. Detta gör att de kan prata hemma om det här tuffa, och ibland lite svåra frågorna, säger Eva Elelid.

På ämnet arrangeras just nu en föreläsning att gå på, som handlar om hur vuxna kan hjälpa unga att leva tryggt på nätet. Det finns fortfarande platser kvar till kvällsföreläsningen i Hallstavik den 11 mars, så ta chansen och anmäl dig nu! Anmälningssida och annan info hittar du här.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.