Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje kommun satsar på sina äldre invånare

21 februari 2020

Norrtälje kommun strävar efter att ge sina invånare en hög livskvalitet och en speciell målgrupp är äldre invånare över 65 år. Kulturchef Per Ahlin och äldreombudsman Madeleine Rietschel är några av dem som dagligen arbetar med aktiviteter som görs för seniorer.

Stadsbiblioteket är en av de platser där det satsas på mängder med aktiviteter för olika åldersgrupper, bland annat erbjuds invånarna en kostnadsfri datorskola som riktar sig till alla, men främst utnyttjas av den äldre målgruppen.

– Det kan handla om de enklaste sakerna. Hur fungerar en Iphone? En mobiltelefon? Mobilt bank-id? Sådana basala saker. Det hänger ihop med det digitala utanförskapet som det diskuteras allt mer om och där biblioteket försöker komma fram till en lösning för hela kommunen, säger Per Ahlin, kulturchef.

Varför är det viktigt att utbilda i den digitala världen?

– Det digitala utanförskapet sträcker sig genom alla åldersgrupper. Tekniken går så fort så ingen enskild hinner med, och samtidigt pågår det en utveckling på andra sidan som handlar om automatisering, robotisering där man ersätter tjänster där man möter fysiska personer med en digital tjänst, säger Per Ahlin.

Biblioteket har även ett samarbete med SeniorNet som får nyttja bibliotekets lokaler för sina utbildningar som alltid är fullbokade.

Vad får ni för respons från besökare?

– Det är mycket högre än vad vi klarar av. Alla datorskolor är fullbokade, SeniorNet är nästan alltid fullt och de spontana kommentarerna vi stöter på är tack för att ni gör det här. Det finns ett nästan omättligt behov, berättar Per Ahlin.

Äldreombudsman

För snart ett år sen fick kommunen sin första äldreombudsman, Madeleine Rietschel, och hennes främsta uppgift är att bevaka frågor som rör kommunens äldre invånare samt informera, ge råd och vägleda sin målgrupp.

– Det vi satsar mycket på nu är digital mognad för alla. Vi jobbar också med folkhälsa, att man ska röra sig mycket. Jag kan verkligen rekommendera succén Aktiv senior. På ett av träningspassen var det 170 pensionärer med och tränade. Även aktiviteten ”Balansera mera” är jättebra, berättar Madeleine Rietschel.

Många av frågorna som hamnar på Madeleines bord handlar om äldreboende och ensamhet, hur man ska kunna skaffa sig meningsfullhet i tillvaron.

– Jag har tre förslag till äldre för att stärka upp livskvalitén. Det första är att du skaffar dig digital mognad. Om 10 år när vården är väl utvecklad digitalt kan du faktiskt aktivt vara med i din egen vård. Det andra är att undvika fallolyckor, och det bästa man kan göra är träna och jobba på sin balans. Och det sista förslaget är att skaffa meningsfullhet i tillvaron. Gå på kommunens dagträffar, vara aktiv i kyrkan, Röda kors-gården eller liknande. Men se till att du får en meningsfull tillvaro.

Varför skriver vi det här?

Ett av Norrtälje kommuns övergripande mål är att vara en kommun där alla invånare upplever att de har en hög livskvalitet. Genom att stödja och främja kultur-, idrotts och friluftslivet ska Norrtälje kommun bidra till att skapa förutsättningar för livskvalitet, personlig utveckling och en attraktiv livsmiljö i hela Norrtälje kommun. Mål & budget 2020-2022.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.