Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mansdagen uppmärksammades på stadsbiblioteket

19 november 2019

Den 19 november uppmärksammades Internationella Mansdagen på Norrtälje stadsbibliotek. Författaren Viktoria Saxby, kommunens jämställdhetsstrateg Amelie Rahbek och föreläsaren Marco Vega samtalade om den nya mansrollen.

Marco Vega, Viktoria Saxby och Amelie Rahbek på internationella mansdagen på stadsbiblioteket den 19 november 2019.

Viktoria Saxby är aktuell med boken ”Den nya mannen – om pojkar, män och slutet på könskampen”. I den tar hon upp jämställdhetsarbete ur nya perspektiv, som exempelvis ekonomisk tillväxt, migration och personlig hälsa. Hennes bok var också en av utgångspunkterna för det samtal om jämställdhet och könsroller som ägde rum på Norrtälje stadsbibliotek den 19 november, då Internationella Mansdagen uppmärksammades. Viktoria Saxby fick sällskap på scenen av Norrtälje kommuns jämställdhetsstrateg Amelie Rahbek samt föreläsaren och sexualrådgivaren Marco Vega.

Varför är det viktigt att uppmärksamma Internationella mansdagen?

– Det är viktigt för att forskning tydligt visar att män i högre utsträckning är mer riskbenägna, känner sig mer ensamma än kvinnor gör och även väljer att avsluta sina liv i högre utsträckning än kvinnor. Varför är det så? Kan det ha något att göra med de förväntningar som finns på män och maskulinitet? säger Amelie Rahbek retoriskt.

Vad vill ni att åhörarna får med sig från samtalet?

– Jag hoppas vi kommer kunna göra det lite mer personligt, att involvera publiken och deras tankar. Det är ett ämne som berör och behöver diskuteras. Jämställdheten kommer ingen vidare vart om inte alla, både män och kvinnor är med på tåget, säger Rahbek.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.