Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

80-åriga Hallstavik badhus firas med tårtkalas

27 november 2019

Den 30 november blir det tårtkalas i Hallstavik, då firas att Hallstavik badhus fyller 80 år. Badhuset är ett av Sveriges äldsta och omtyckt för sin mysiga och familjära känsla.

Hallstavik badhus har varit verksamt i 80 år.

Hallstavik badhus har varit verksamt i 80 år. Det firas med tårtkalas den 30 november klockan 11.00

Hallstavik badhus öppnade redan 1938, men då fanns bara dusch och bastu i lokalen. 1939 öppnade simhallen med den 16 meter långa bassängen, vilket är det mått bassängen fortfarande har än idag. Det betyder att badet i år fyller 80 år, och det firas alltså den 30 november med tårtkalas, öppet hus och en liten utställning.

Bengt Ericsson (C) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och han kommer att vara på plats för att uppmärksamma badet på lördag.

- Det är viktigt för en kommun att ha bra badhusverksamhet, inte minst för att bedriva simundervisning. Badhuset har också en social betydelse, det blir en social samvaro där barn och unga och äldre möts, säger Bengt Ericsson.

Bengt Ericsson var god vän med Bertil Mattson, som restaurerade väggmålningarna 1984.

- Vi pratade ofta om de stora fina väggmålningarna i badet, som gjordes av konstnären Gaston.

- Det är verkligen värt att fira det fina badhuset, men nu firar vi ju också att vi bygger ett nytt, fint badhus, tillägger han.

Har jobbat där i 30 år

Lena Lundblad är enhetschef på Hallstavik badhus och hon har jobbat på badet i över 30 år. Under dessa år har det hunnit hända mycket på badet, inte minst den stora ombyggnaden 1995, då det byggdes omklädnings- och duschrum för både damer och herrar.

- Ombyggnaden hade stor betydelse och förändrade mycket för badhuset. Det blev mycket enklare med skolbaden, och vi behövde inte längre ha olika dagar för damer och herrar, säger hon.

Vad är det bästa med att jobba på Hallstavik badhus?
- Det är ju fantastiskt att få hjälpa så många barn att lära sig simma. Jag undrar ibland hur många barn det handlar om. En annan sak med att jobba just här, är att det är så hemtrevligt och gemytligt och så bra stämning, säger Lena Lundblad.

Öppnar nytt bad i höst

Det gamla badet har nu tjänat ut, och det är dags att flytta verksamheten därifrån. Efter sommarens säsong på utomhusbadet slår kommunen upp portarna för nya badhuset i Hallstavik, och det ser enhetschefen fram emot.

- Det ska bli spännande att flytta in i det nya badhuset. Det blir det en 25-metersbassäng, och det kanske betyder att vi får se simklubbar komma och träna igen. Visst blir det sorgligt att stänga gamla badet, men det är dags.

Hallstaviks nu 80-åriga badhus stänger för gott den 15 maj, och det nya öppnar dörrarna under hösten 2020, exakt datum är inte satt.

Välkommen att fira ett av Sveriges äldsta badhus. Det är öppet hus och bjuds på tårta den 30 november med start klockan 11.00.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.