Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Späckat program på Kulturarvsdagen

8 september 2019

På söndagen var det fullt fokus på kulturarvet. För den kultur- och historieintresserade fanns mycket spännande att ta del av i Museiparken.

  • Välklädda vikingar Flera av Vikingabyn Storholmens vikingar var på plats under Kulturarvsdagen. Från vänster: snickaren Erik Jansson, trälen William Ackelman, båtbyggaren Sebastian Anglemark och sömmerskan Rebecca Anglemark. Sittande ses också Helmer Anglemark. De var alla iklädda egensydda kläder i tidstypiskt ylletyg.


  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

Visste du att det tidigare fanns en spännande nöjesscen i Norrtälje Folkets Parks regi? Där nuvarande Parkskolan ligger fanns fram till för snart 60 år sedan ett spännande nöjesliv i form av musik och scenkonst.

Under Kulturarvsdagen berättade Norrtäljekännaren Hans Landberg om anläggningens uppgång och fall, och visade de få bilder som finns från anläggningen. Hit kom både stora talare och politiker som Per-Albin Hansson, samt underhållare av Thor Modéens kaliber. Landberg citerade flera av Norrtelje Tidnings mer dräpande recensioner av de arrangemang som visades. Enligt tidningen var det inte alltid högsta kvalitet på utbudet.

Teatern lades ned
1962 hade ekonomin för Folkets Park länge varit skral, vilket fick till effekt att anläggningen såldes till Norrtälje stad. Då var löftet att teaterverksamheten skulle behållas, ett löfte som dock bröts omedelbart.

- En av anledningarna till att det inte bar sig var väl att Norrtälje hade ett olyckligt läge. Det var en halvstor stad, med närhet till Stockholm med Chinateatern och andra scener. Det var väl mer lockande att åka in till Stockholm, säger Hans Landberg.

Han har under en tid jobbat på en bok om Norrtälje Folkets Park tillsammans med Roger Berglund, Stefan Åhman, Lars Sundberg och Eva Landberg. Det finns inga exakta detaljer kring när boken ska komma ut, men manus är färdigskrivet och det finns förhoppningar om att den ska komma ut innan året är slut.

I Museiparken var det redan från start liv och rörelse. Michael Blum bjöd på både föreläsning och sångunderhållning om de kända Roslagspoeterna Evert Taube, Nils Ferlin och Albert Engström. Det bjöds på stadsvandringar, föreläsning om S/S Norrtelje och Carolinerna kokade kålsoppa över öppen eld.

Berättade om vikingatiden
En annan välbesökt föreläsning var den av Britta Geschwind. Vikingabyn Storholmens verksamhetsledare och husfru är också doktor i etnologi vid Stockholms universitet samt arkeolog. Hon berättade om vikingatiden, om lämnningar från Estuna, om hur kultur och historia i allmänhet, och vikingatiden i synnerhet, används i rasistiska syften.

- Där tidigare biologi användes i rasistiskt syfte har kultur och historia använts för att visa vad som är "typiskt svenskt", sade hon. Det ironiska är att under vikingatiden fanns inte ens Sverige. Här i trakten hade vi mer gemensamt med människor i ryska Staraja Ladoga, än med människor i Skåne.

Beökarna i parken kunde skapa egna pärlhalsband, ta del av de många kulturarvsföreningarnas information och inte minst lyssna på den svenska säckpipan. Max Persson har byggt säckpipor i över 20 år, de senaste 10 i Rimbo. Han berättade om instrumentets hostoria och spelade flera stycken på sina medhavda, egentillverkade pipor. Föreläsningen och konserten väckte jubel, och detaljintresset kring ämnet var stor bland åhörarna.

Under Kulturarvsdagen arrangerades även program i andra delar av staden. Bland annat var det visningar på Nordströms, Pythagoras, Luftvärnsmuseet samt föreläsning på Norrtälje konsthall. Dessutom fanns det möjlighet att delta i arrangemang i de mindre orterna, bland annat visningen av Edsbro masugn.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.