Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Skolanpassad stadsvandring skildrar när Norrtälje brann

13 september 2019

Under två veckors tid får alla tredjeklassare i Norrtälje kommun vara med om en dramatiserad föreställning om hur Norrtälje stad brändes ned för 300 år sedan. Det är i Skapande skolas regi som ämnesområdet ”kulturarv” levandegörs av skådespelare på stan.

För 300 år sedan drabbades Norrtälje och stora delar av Roslagen och ostkusten av ryssarnas härjningar och mängder av hus och byggnader brändes ned under den dramatiska sommaren 1719. Det har Norrtäljeborna och –besökarna kunnat lära sig mer om genom de stadsvandringar som Norrtälje museer arrangerat, samt genom den specialskrivna teaterföreställningen ”Roslagen brinner”, som uppfördes av Björkö Teater. Teaterns konstnärlige ledare tillika skådespelaren Robert Sjöblom har under den gångna veckan, samt nästa, dramatiserat händelserna i en ny form och ger alla tredjeklassare i kommunen en stadsvandring de aldrig varit med om.

Får uppleva genom barnens perspektiv

Det är i Skapande skola-projektets regi som eleverna i klass 3 får ta del av den dramatiserade stadsvandringen ”Norrtälje brann”. Genom föreställningens rollfigurer, syskonen Elsa, Tuva och Nils får eleverna uppleva hur faran närmade sig från kusten.

-  Lärande sker genom så många sinnen, och det skiljer sig mellan individer. I Skapande skola arbetar vi med estetiska lärprocesser, i teman som går att knyta an till många andra ämnen i skolan. Det här är en som en annorlunda historielektion där eleverna med skådespelarnas hjälp på vandring genom Norrtäljes stadskända levandegör historiska ögonblick ur barnens perspektiv under de dramatiska händelserna 1719 när ryssarna brände staden,  säger Johanna Heissenberger, som är samordnare för Skapande Skola i Norrtälje kommun.

Alla skolbarn får ta del av Skapande skola

Norrtälje kommun har erbjudit Skapande skola för alla skolbarn i kommunen i över tio års tid. Satsningen är ett statligt initiativ och kulturprojekten bekostas av medel från Statens Kulturråd. Själva verksamhetens samordning planeras, genomförs och bekostas av Norrtälje kommun.

Varje årskurs har ett specifikt kulturtema, vilket innebär att eleverna har fått vara delaktiga och kreativa i en bredd av kulturformer när de så småningom lämnar grundskolan. För årskurs 3 är det alltså ”kulturarv” som är temat.

Skapande skola pågår under hela läsåret, och några andra exempel på spännande projekt som pågår är en workshop i leranimation med fotograf och filmare Ulf Lundin. Ett annat exempel är ett konstnärsmöte på Norrtälje konsthall där eleverna guidas runt i aktuell utställning av utställande konstnär själv, Anna Nyberg som sedan leder eleverna i en skapande workshop i konsthallens Studio.

- I oktober börjar Pop Up studion med digital musikproduktion i årskurs 7. Det ska bli spännande att ta del av elevernas skaparglädje och se vad de hittar på, säger Johanna Heissenberger.

Visas för allmänheten

Skapande skola är ett projekt som till största delen sker på skolorna men vid vissa tillfällen har barnens skapande visats upp för allmänheten. Exempelvis visades fotoprojektet för åk 9 ”Bilder berättar” upp som bildspel i Konsthallen och på skärmar i staden under den gångna vårterminen. Dikter från årskurs 1 poesiverkstad visades på Norrtälje bibliotek.

- Jag hoppas att även framöver kunna visa upp vad som sker och skapas och det finns planer på utställning för åk 9 och för projektet ”Barnet och staden” som sker i samarbete med Norrtälje konsthall och konstnärsgruppen Stadsröra. Deras workshops kommer att ske på plats ute i staden så kanske ni ser dem in action, säger Johanna Heissenberger.

Läs mer om Skapande skola här och kika på #skapandeskolanorrtalje på instagram.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.