Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Pythagoras får extra bidrag

12 september 2019

Pythagoras industrimuseum får ytterligare 200 000 kronor av kultur- och fritidsnämnden. Det beslutade nämnden vid sitt möte på torsdagskvällen.

Tidigare i år beslutade kultur- och fritidsnämnden att bevilja Pythagoras ett bidrag på 1,2 miljoner. Nämnden fick in en förfrågan om ett tilläggsbidrag på ytterligare 400 000 kronor, som dock nämnden sade nej till. Under sommaren meddelade Pythagoras ledning att de inte kunde uppfylla det avtal stiftelsen har med kommunen, på grund av att de inte hade råd med de utlovade öppettiderna.

För att garantera att de bokade barngrupperna ska kunna ta del av Pythagoras verksamhet under hösten beslutade nämnden därför på torsdagskvällen att skjuta till extra medel.

Pengar tas från insparade löner

”Kultur- och fritidskontoret anser att det är viktigt att förskolor/skolor får möjlighet att besöka Pythagoras och få ta del av den kunskap och det kulturarv som finns där”, skriver förvaltningen i underlaget till beslutet. De extra pengarna tas från insparade lönekostnader, som uppstått eftersom tre vakanta chefstjänster ännu inte har tillsatts.

Under hösten kommer kommunen att tillsammans med stiftelsens representanter att gå igenom Pythagoras verksamhet på djupet. Anledningen är att det är viktigt att ha bra underlag inför beslut om bidrag under 2020.

Två föreningar delar på barn- och ungdomsstipendiet

Under torsdagens nämnd beslutades också att två föreningar får dela på kommunens barn- och ungdomsstipendium. Det är HK Roslagen samt Norrtälje Roddförening som får 25 000 kronor var för sin barn- och ungdomsverksamhet. Stipendiet delas ut vid Norrtälje Idrottsgala i  början av februari 2020.

Stipendiater träffade nämnden

Vid sitt möte i maj beslutade kultur- och fritidsnämnden att fotografen och bildkonstnären Petra Book från Rimbo samt filmaren Pontus Edvinsson från Hallstavik skulle få kommunens kulturstipendium, på 20 000 kronor var. På torsdagen var det dags för stipendiaterna att träffa nämnden, och berätta mer om sitt arbete. På grund av studier kunde Petra Book inte vara med, men hon skickade sin man Björn i stället. Han visade bilder som Petra skapat, samt skickade runt en mellanformatskamera, som hon använder i sitt skapande.

Manusförfattaren och regissören Pontus Edvinsson kom och berättade om sitt kortfilmsprojekt ”Bröl”, som snart ska spelas in. Manus, spelplats, och teamet är till största del klart, och snart är det dags för inspelning. Att filmskapande är en dyr konstform fick nämndens ledamöter klart för sig när Pontus berättade om projektet.

- Jag gör en novellfilm på 30 minuter, och en sådan budget ligger normalt på 500 000 kronor. Min budget ligger däremot på 56 000 kronor, bland annat för att jag kan låna utrustning som är väldigt dyr att hyra. Man kan alltså säga att ni står för nästan 40 procent av summan, så stipendiet betyder väldigt mycket för att jag ska kunna göra det här, sa Edvinsson.

Båda stipendiaterna fick ta emot blommor och diplom av nämndens ordförande Bengt Ericsson (C).

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.