Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Satsning på minnesår slutade i pangsuccé

20 augusti 2019

Det blev en riktig pangavslutning på Norrtälje museers storsatsning. På måndagen arrangerades temadagen ”Norrtälje brinner”, och uttrycket ”folkligt, fullsatt och festligt” passar väl in som beskrivning av dagen.

  • Dockteater för de yngsta Författaren Erik Eriksson är en av upphovsmännen bakom dockteaterföreställningen "När byarna brann", som visades två gånger under dagen.
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

Hela sommaren har Norrtälje museers program kring rysshärjningarna och minnesåret 1719 lockat tusentals åskådare, såväl till stadsvandringarna som till föreställningen ”Roslagen brinner”, som visades för sista gången på måndagseftermiddagen.

- Hatten av för personalen på Norrtälje museer för den här fina satsningen. Ni har verkligen gjort ett bra jobb att lyfta fram historien. Och snart står vi inför fler jubileer, i form av Norrtälje kommun 50 år och Norrtälje stad 400 år, sa kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) under eftermiddagens program.

Underhållning för stora och små
Under dagen bjöds på underhållning för både stora och små. De besökande barnen fick två chanser att se dockteatern ”När byarna brann”, Martin Markelius från Armémuseum drog fulla hus vid sin föreläsning ”Svenska armén i krig”, där han gav både bakgrund och sammanhang till det temadagen handlar om, och berättade om det politiska spel som ledde fram till det Stora Nordiska Kriget, och kulminerade i rysshärjningarna längs den svenska ostkusten för 300 år sen. Zettersténska gården var till bristningsgränsen fylld av intresserade besökare, och trots att ytterligare en bänk klämdes in fick ändå en rad åskådare att hänga i dörren för att få ta del av den intressanta berättelsen.

Stadsvandringen klockan 16.00 lockade även sommarens största publik, och när det sedan var dags för dagens stora höjdpunkt sattes nytt publikrekord. Finalen av teaterföreställningen lockade nära 600 åskådare, och bänkar placerades i påhittiga mönster för att ge fritt synfält mellan buskar och träd i den grönskande museiträdgården.

Brände av kanonen
Robert Sjöblom och de övriga skådespelarna i Björkö Teater stod för stor underhållning, och när karolinernas kanon brände av en hejdundrande salut lättade 600 personer samtidigt från bänkarna.

- Det blev en bra dag, och en fantastisk stämning under föreställningen. Vi är så glada att satsningen på Roslagen brinner gjorde sådan succé, sade Emilia Ekeblad, intendent på Norrtälje museer.

- Nu siktar vi framåt mot nästa stora event, Kulturarvsdagen den 8 september, och hoppas att även det lockar många besökare, tillade kollegan, museiintendent André Enkler.

Tusentals tog del av programmet
Satsningen på minnesåret för rysshärjningarna har inte helt summerats ännu, men enligt uppskattningar har teaterföreställningen Roslagen brinner setts av cirka 2800 personer och innan finalveckan hade cirka 1500 personer följt med på stadsvandringarna.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.