Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Final för succésatsningen om rysshärjningarna

14 augusti 2019

Det är dags för final. Den 19 augusti arrangerar Norrtälje museer en heldag till minne av rysshärjningarna som drabbade kommunen 1719. Det blir både föreläsningar, bokrelease, dockteater – och inte minst sista chansen att se den specialskrivna teaterföreställningen Roslagen Brinner.

I juni hade den nyskrivna teaterföreställningen Roslagen Brinner premiär på Björkö. Arrangemanget har skapats av Norrtälje kommuns nya organisation Norrtälje museer tillsammans med Björkö Teater och föreställningen har gjort stor succé. De första fyra föreställningarna lockade över 1 200 besökare, och när det nu är dags för stor final är förhoppningen att många ska ta sista chansen att se dramatiseringen.

- Vi är väldigt glada att det har kommit så mycket publik, och tacksamma över det positiva gensvar vi fått av både press och publik efteråt, säger museiintendent Emilia Ekeblad på Norrtälje museer.

- Vi erbjuder fem föreställningar i Museiparken, två under lördagen den 17 augusti och två under söndagen, och sedan själva finalföreställningen på måndagen. Det är fritt inträde och vi hoppas att de som inte hunnit se föreställningen nu tar chansen och gör det, säger museiintendent André Enkler på Norrtälje museer.

300 år - på dagen
Den 19 augusti är det exakt 300 år sedan som Norrtälje stad drabbades av härjningarna, och därför är det just detta datum som den stora minnesdagen arrangeras. I Museiparken bjuds det då på ett omfattande program där besökarna på olika sätt kan få ta del av de dramatiska händelserna som utspelade sig i staden vid den tidpunkten.

Utöver teaterföreställningen kan nämnas dessa exempel på programpunkter under dagen:

> Föreläsning med intendent Martin Markelius från Armémuseum, som berättar om den svenska krigsmakten vid den här tiden.
> Dockteatern ”När byarna brann”, en familjeföreställning anpassad för barn från sex års ålder.
> Presentation av den nya boken ”Dagen då ryssarna brände ned Norrtälje”, av Jacob Jakobsson och Anna Guttorp.
> Räddningstjänsten berättar om brandbekämpning förr och nu.

Dramatiska stadsvandringar
Under sommaren har Norrtälje museer arrangerat stadsvandringar med tema rysshärjningar, och även dessa har gjort stor succé. Guiderna har på ett dramatiskt och fängslande sätt berättat om platser i staden som på olika sätt drabbades under 1719, och publiktillströmningen har varit stor.

Både André Enkler och Emilia Ekeblad är mycket nöjda med att Norrtälje museers storsatsning på att uppmärksamma händelserna 1719 har tagits emot så väl och lockat så många besökare.

- Nu hoppas vi att många kommer till finaldagen, den 19 augusti. Det kommer att bli en spännande dag, säger Emilia Ekeblad.

Här är hela programmet för Norrtälje brinner, temadag till minne av händelserna den 19/8 1719. Fri entré!

10.00: Stadsvandring “Norrtälje år 1719”. Mötesplats Roslagsmuseets park. Fri entré.
11.00-11.30: Dockteater ”När byarna brann”. Familjeföreställning, rekommenderad från 6 år. En berättelse om den dramatiska sommaren 1719 när ryssarna anföll Roslagens kust. Samtidigt väntar Stina på sin älskade Nils som försvunnit i det stora nordiska kriget. Skall de få återse varandra? Plats: Zettersténska gården, Faktorigatan 1. Fri entré.
11.15-13.15: Räddningstjänsten finns på plats och berättar för barn och vuxna om brandbekämpning förr och nu. Plats: Faktorigatan 1.
12.00: Stadsvandring “Norrtälje år 1719” Mötesplats Roslagsmuseets park. Fri entré.
13.00: Föreläsning med Martin Markelius, uniformsintendent på Armémuseum. Svenska armén i krig – Hur skulle den svenska krigsmakten fungera under början av 1700-talet och hur väl fungerade den i verkligheten? Plats: Zettersténska gården, Faktorigatan 1.
14.15-14.45: Dockteater ”När byarna brann”. Familjeföreställning, rekommenderad från 6 år. Plats: Zettersténska gården, Faktorigatan 1. Fri entré.
15.00: Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (m) talar. Scenen, Roslagsmuseets park.
16.00: Stadsvandring “Norrtälje år 1719”. Mötesplats Roslagsmuseets park. Fri entré.
17.30: “Roslagen brinner”, en teaterföreställning om rysshärjningarna. Roslagsmuseets park. Obs: Sista föreställningen.
19.00: Bokrelease för “Dagen då ryssarna brände ner Norrtälje - ögonvittnen berättar” av Jakob Jakobsson och Anna Guttorp. Plats: Norrtälje stadsbibliotek.
20.30: Stadsvandring “Norrtälje år 1719”. Mötesplats Roslagsmuseets park. Fri entré.

Läs mer på Norrtälje museers hemsida

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.