Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dags för Kulturarvsdagen

2 september 2019

Den 8 september är det dags för Kulturarvsdagen. Norrtälje museer siktar på att upprepa fjolårets succé och bjuder även i år på ett späckat program.

  • André Enkler och Emilia Ekeblad på Norrtälje museer.
  1. 1
  2. 2

2018 var det premiär för Kulturarvsdagen i Norrtälje, då nystartade Norrtälje Museer rivstartade verksamheten med ett påkostat program i Museiparken i Norrtälje stad. Evenemanget lockade stor publik, och förhoppningen är nu att upprepa succén från förra året.

– Syftet med Kulturarvsdagen är att lyfta det lokala kulturarvet och visa på det utbud som finns runt om i kommunen. Varje år har ett tema, som gör att programmet varierar mellan gångerna. I år är temat ”Konst och underhållning”, och det finns gott om exempel att visa upp, säger museiintendent André Enkler på Norrtälje museer.

Liksom förra året kommer Museiparken (vid gamla gevärsfaktoriet, på Hantverkaregatan i Norrtälje) att fyllas av företag, föreningar och andra former av utställare, som visar upp sin verksamhet. I år bjuds det dessutom på lite fler programpunkter i form av föreläsningar. Stadsvandringarna med tema Norrtälje 1719 återuppstår dagen till ära, liksom dockteatern ”Dagen då byarna brann” – som alla har rysshärjningarna 300 år tidigare som gemensamt tema.

Bland föreläsarna kan nämnas:

  • Michael Blum som berättar om poeterna Albert Engström, Evert Taube och Nils Ferlin, med utgångspunkt från deras liv och gärning i Roslagen.
  • Britta Geschwind från Storholmen Vikingaby föreläser om historiebruk och berättande under vikingatiden (eventuellt blir det även inslag av sång).
  • Norrtäljekännaren Hans Landberg berättar om Folkets Park i Norrtälje, och vilken roll den spelade till dess nöjesplatsen lades ned på 1960-talet.
  • Elisa Rossholm föreläser på Norrtälje konsthall under rubriken ”Det säljande skrattet”, där hon tar avstamp i Kasper-samlingarna. Rossholm stod bakom utställningen ”Djur, barn och kvinnor äro lyckliga, men inte vi människor!” på Norrtälje konsthall för ett år sedan.

Utöver föreläsningarna blir det även visningar av Pythagoras, Nordströms, tävlingar, tipsrundor, gospelsång och mycket annat.

– Vi kommer också att ha aktiviteter utanför Norrtälje stad. Ett exempel på det är den föreläsning på Edsbro masugns museum som hålls klockan 14.30, säger André Enkler.

Kulturarvsdagen är ett europeiskt projekt, som i Sverige leds av Riksantikvarieämbetet.

Läs mer om arrangemanget på central nivå på Riksantikvarieämbetets hemsida

Läs mer om programmet i Norrtälje här

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.