Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tips och råd vid höga temperaturer

25 juli 2019

Det är just nu mycket varmt i länet och enligt prognoserna kommer de höga temperaturerna att fortsätta in i början av nästa vecka. Värmen kan innebära en hälsorisk – här kommer några råd som är bra att tänka på.

Soligt och varmt väder är en höjdare för flertalet semesterfirare. Men för andra kan höga temperaturer vara ett allvarligt bekymmer. 

SMHI har tidigare i veckan gått ut med ett meddelande om höga temperaturer för en stor del av landet, däribland Stockholms län. 

Sommarvärmen kan vara en hälsofara exempelvis för äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning men även för små barn, gravida och personer som tar medicin.

Ta hjälp av dessa råd:

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
  • Drick mycket vätska. Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  • Ordna sval miljö. Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
  • Ordna svalka. En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  • Förvara mediciner rätt – svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.
  • Var uppmärksam på kroppens signaler. Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar vätskedrivande läkemedel kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.
  • Titta till vänner och anhöriga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.