Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Ny samordnare för finskt förvaltningsområde

3 juli 2019

Sam Grandell är sedan 1 juli 2019 ny samordnare för finskt förvaltningsområde i Norrtälje kommun och den som ska se till att sverigefinnar i kommunen får de rättigheter de har rätt till enligt minoritetslagen.

Sam Grandell, samordnare finskt förvaltningsområde.

Norrtälje kommun är en av 66 kommuner som är förvaltningsområde för finska. Liksom andra kommuner har vi även ett ansvar att skydda Sveriges nationella minoriteter. Förutom sverigefinnar handlar det om judar, romer, tornedalingar och urfolket samer. Ny samordnare sedan 1 juli 2019 är Sam Grandell.

– Jag är mycket glad över att vi nu stärker vårt viktiga uppdrag inom finskt förvaltningsområde genom att vi anställer Sam Grandell som samordnare och utvecklingsledare. Vi hälsar Sam varmt välkommen, säger kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg.

Norrtälje kommun ingår i finskt förvaltningsområde sedan 2012. Det innebär att sverigefinnar i kommunen har särskilda rättigheter enligt minoritetslagen.

– Det här är ett spännande och viktigt uppdrag, och jag ser fram mot att vara med och se till att minoritetslagens krav genomsyrar all kommunal verksamhet, säger Sam Grandell, ny samordnare för finskt förvaltningsområde i Norrtälje kommun.

Sam Grandell är född och utbildad i Finland, men flyttade till Sverige på 1990-talet. Senast har han arbetat på Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje. Bland annat har han tagit fram styrdokument Lokal kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer i Norrtälje kommun 2019-2034 och har haft kontakt med den stora gruppen äldre finsktalande äldre personer.

Minoritetslagen reviderades 1 januari i år, så att rättigheter och skyldigheter stärkts ytterligare. Lagändringen förstärker till exempel rättigheterna till äldreomsorg och förskola på minoritetsspråken inom förvaltningsområdena.

Enligt lagändringen ska kommunerna inte enbart samråda med föreningar från de olika minoriteterna, utan även med de andra medborgare som kan ha kopplingar till ett minoritetsspråk eller en kultur. Vidare vill staten se ett mer strukturerat arbete med frågorna.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.